Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Skolutveckling

Kontakta oss gärna för att diskutera hur du kan få stöd i arbetet med skolutveckling på din arbetsplats.

Vi erbjuder skräddarsydd verksamhetsutveckling anpassad efter era behov. Utifrån era egna idéer och önskemål utvecklar vi tillsammans ett innehåll och upplägg.

Vad är skolutveckling?

Skolutveckling har under flera årtionden ingått som en del i reformeringen av förskolan och skolan. Den lokala skolans ansvar för utveckling är en del i den nationella policyn för styrning av verksamheterna. Genom att även inbegripa skolutveckling så har lärarens och skolledarens uppdrag vidgats.

Skolutveckling sker i skärningspunkten mellan ledarskap, profession och praktik. Skolutveckling sker i skärningspunkten mellan ledarskap, profession och praktik.

I arbete med skolutveckling ställs frågor som:

  • Vilka verktyg behöver lärare för handlingar och analys i praktiken?
  • Vilka relationer finns mellan ledarskap och professionella?

Andra frågor handlar om hur man kan förbättra arbetets uppläggning, det sociala livet och det barnen/eleverna lär sig och erfar som deltagare i förskolan/skolan.

Skolutveckling vid Göteborgs universitet

Vid Göteborgs universitet finns en mångårig erfarenhet av både forskning och utbildning med fokus på skolutveckling – i forskningsprojekt, reguljära kurser, uppdragsutbildningar och i seminarieserier.

Forskningsmiljön om skolutveckling samlar den kompetens som finns representerad på olika institutioner vid Fakulteten för utbildningsvetenskap. Därigenom blir det möjligt att olika fokus och perspektiv lyfts fram och berikar den komplexitet skolutveckling innebär.

Exempel på genomförda uppdrag inom skolutveckling:

  • Forskningscirklar för rektorer/utvecklingsledare
  • Handledning av yrkesverksamma
  • Kvalitetsarbete genom aktionsforskning (Q)
  • Learning Study

Aktionsforskning

Aktionsforskning är en väg mot skolutveckling som innebär att praktikerns frågor sätts i centrum och leder utvecklingsprocessen. Processen kännetecknas av att man prövar genom handling och följer handlingarna systematiskt genom reflektion och analys. Det handlar om att ta tillvara den professionella kompetens som finns, men också om att kunna utmana den. Kurserna är därför utvecklade så att deltagare ingår i mindre grupper som tillsammans med en forskare reflekterar och analyserar den pågående processen.

Learning Study (Lärstudier)

Learning Study (Lärstudier) är en modell för skolutveckling som innebär att man sätter det kunnande eller de förmågor som barnen/eleverna skall utveckla i fokus. Modellen är en form av ett deltagardrivet utvecklingsarbete som ytterst syftar till att förbättra barnens/elevernas lärande.

Sidansvarig: Torsten Arpi|Sidan uppdaterades: 2016-04-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?