Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kvalitativa metoder i utbildningsvetenskaplig forskning, 5 hp

Qualitative research methods in educational sciences, 5 credits

Kursen ges vårterminer

Kursplan Litteraturlista
Ansvarig institution: Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande.

Kursen är obligatorisk för forskarstuderande vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten.

Innehåll

Kursen Kvalitativa metoder i utbildningsvetenskaplig forskning, 5 hp är en av tre sammanhängande metodkurser, obligatoriska för forskarstuderande inom barn- och ungdomsvetenskap, pedagogik, pedagogiskt arbete och ämnesdidaktik med inriktning. Dessa tre kurser syftar gemensamt till att vara bildningskurser som avser att utveckla kursdeltagarnas generella metodkompetens mot en nivå som förväntas av en doktor inom det utbildningsvetenskapliga forskningsområdet. Kursen Kvalitatita metoder i utbildningsvetenskaplig forskning, 5 hp följs av Kvantitativa metoder i utbildningsvetenskaplig forskning, 5 hp. Båda kurserna krävs som förkunskap för den avslutande kursen i metodpaketet, Metodologiska utmaningar i utbildningsvetenskaplig forskning, 5 hp.

Kursen ger en översikt över vanligt förekommande kvalitativa metoder och analysansatser, inklusive etnografi, textanalys, intervjubaserade studier och analys av ljud- och videoinspelat material. I kursen diskuteras kvalitativa metoders för- och nackdelar i relation till kunskapsanspråk, forskningsfråga och empiriskt material. Under hela kursen belyses kvalitativa metoders teoretiska och metodologiska grunder; metodernas historia och utveckling; kvalitetskriterier, inklusive validitet och reliabilitet; forskningsetiska riktlinjer och problem; principer för val av forskningsmetod; och frågor kring utbildningsvetenskap som vetenskapligt fält, bland annat vad som utmärker specifikt utbildningsvetenskapliga forskningsfrågor och forskningsmetoder.

För mer information besök våra institutioner

Sidansvarig: Evalise Johannisson|Sidan uppdaterades: 2017-09-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?