Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Anställning som doktorand (doktorandtjänst)

Sammanfattning av Högskoleförordningen 5 kap. Anställnings om doktorand m.m

  • Bara den som antas eller är antagen till utbildning på forskarnivå får anställas som doktorand.
  • Anställning som doktorand ska avse heltid. Om en doktorand begär det, får anställningen avse arbete på deltid, dock lägst 50% av heltid. Maximalt 20 % av arbetstiden vid heltidsanställning får ägnas åt andra uppgifter än studier (undervisning, forskning, administration). Övertid får inte förekomma.
  • För den som är anställd som doktorand kan viss institutionstjänstgöring ingå i tjänsten. Alla doktorander har inte institutionstjänstgöring – men erfarenheten och de pedagogiska meriter tjänstgöringen ger anses värdefulla.
  • En anställning som doktorand ska gälla tills vidare, dock längst till en viss tidpunkt och aldrig längre tid än ett år efter avlagd doktorsexamen. Den första anställningen får gälla högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget.
  • En person får sammanlagt vara anställd som doktorand under högst åtta år. Den sammanlagda anställningstiden får dock inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år. Avräkning ska göras för den studietid då doktoranden inte varit anställd som doktorand. Den sammanlagda anställsningstiden får dock vara längre än vad som anges i tredje stycket, om det finns särkskilda skäl. Sådan skäl kan vara ledighet på grund av sjukdom, ledighet för tjänstgöring inom totalförsvaret eller för förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer och studentorganiserationer eller föräldraledighet.


Anställning som doktorand styrs till stor del av förordningstext, i övrigt gäller samma regler som för andra anställningar. Lönesättning sker i enlighet med lokalt avtal.

 

 

Sidansvarig: Evalise Johannisson|Sidan uppdaterades: 2018-11-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?