Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Populärvetenskap och öppna seminarier

Alla - allmänhet, studenter och personal - är välkomna ta del av den kunskap som finns vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten när våra forskare och lärare ger populärvetenskapliga föreläsningar och inbjuder till öppna seminarier. 


En timme på Pedagogen
Lunchföreläsningar hösten 2017

Tid: 12:15-13:00.
Plats: Göteborgs universitet, Pedagogen hus B, Sal BE 015, entréplan, Läroverksgatan 15.
Arrangeras i samarbete med Folkuniversitetet.
Ta gärna med egen lunch.


FÖRELÄSNINGARNA KOMMER ÄVEN ATT KUNNA FÖLJAS HÄR, VIA WEBBEN:

Klicka på denna länk

Längst upp till vänster ligger aktuell och pågående föreläsning med rubriken "Lunchföreläsning Pedagogen"
.
Länken till aktuell föreläsning aktiveras först någon minut innan föreläsningen börjar.

OBS! FÖRELÄSNINGEN KAN INTE SES I EFTERHAND.


Torsdag 5 oktober: PISA – kunskapsmätning på internationell nivå

PISA är en regelbunden återkommande kunskapsundersökning bland 15-åringar, med huvudfokus på läsning, matematik och naturvetenskap.
Sverige har deltagit i varje undersökning sedan starten år 2000. Resultaten har med åren rönt allt större uppmärksamhet i medier, i den politiska debatten och bland forskare. Åsikterna och föreställningarna om vad PISA är och betyder är minst sagt delade. Vad mäter egentligen PISA? Hur genomförs undersökningen? Har vi någon nytta av PISA? Hur ska man förstå resultaten? Vad är poängen med att jämföras med andra länder?

Medverkande: Monica Rosén, professor i pedagogik, institutionen för pedagogik och specialpedagogik

Torsdag 12 oktober: Vuxenutbildning i förändring

Vuxenutbildningen har länge setts som en andra chans till utbildning och arbete. Sedan millennieskiftet har dock vuxenutbildningen förändrats. Idag handlar det om snäv matchning mot arbetsmarknaden för återinträde i arbetsliv efter arbetslöshet och sjukskrivning, eller vid ungdomars inträde på arbetsmarknaden och vid integration av nyanlända. I denna lunchföreläsning diskuterar vi vad dessa förändringar kan innebära för individerna, för deltagarna och lärarna och för dem som organiserar utbildningen.

Medverkande: Gun-Britt Wärvik, docent, Karin Wass, universitetslektor, Caroline Runesdotter, universitetslektor, institutionen för pedagogik och specialpedagogik

Torsdag 19 oktober: De nyanlända barnen och de ensamkommande ungdomarna

Föreläsningen kommer att fokusera nyanlända barn och ungdomars erfarenheter av att gå i skola i Sverige och i hemlandet, men också beröra deras vardagsliv och olika förutsättningar i ett nytt land.
Vad säger forskningen om olika pedagogiska förhållningsätt i mötet med barn och unga med migrationserfarenhet?

Medverkande: Live Stretmo, universitetslektor, institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande

Torsdag 26 oktober: Faderskap i omvandling
(OBS! Sal BE 016)

I denna föreläsning får vi ta del av en samtidsanalys av ett faderskap i förändring. Diskussionen om ett förändrat faderskap och föräldraskap förankras i genusteori och familjesociologi. Tanken är att dels ge en bild av vilka faktiska förändringar som är synbara i dagens svenska samhälle, dels att placera dessa förändringar i ett globalt och internationellt sammanhang. Genom att titta närmare på bland annat vad som händer efter en skilsmässa med föräldraskapet och hur homosexuella män ser på sin roll som föräldrar/fäder, kommer föreläsningen att kunna ge en varierad och komplex bild av dagens faderskap.

Medverkande: Thomas Johansson, professor i pedagogik med inriktning mot barn- och ungdomsvetenskap, institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande


Forskare föreläser
Fortlöpande erbjuder Göteborgs universitet en bred programserie med populärvetenskapliga föreläsningar. Allmänheten är välkommen att lyssna på våra forskare som på ett begripligt sätt ger en inblick i pågående forskning.

Till kalendariet för öppna evenemang

Akademisk kvart
Året runt arrangerar Göteborgs universitet ”En akademisk kvart”. Under en kort lunchföreläsning kan du lära dig mer inom något av våra många områden som finns inom universitetet.
Se tidigare akademiska kvartar 

Kollegier
Du är också välkommen till Utbildningsvetenskapliga fakultetens kollegier. Kollegierna vid fakultetens institutioner är mer eller mindre informella grupperingar med ett specifikt intresseområde inom forskning och utbildning. De finns för att utveckla medlemmarnas kompetens inom olika inriktningar, bidra till utveckling och söka kopplingar till olika utvecklingsprojekt.
Kollegiernas seminarier är öppna för alla intresserade.

Läs mer om kollegiernas verksamhet

Sidansvarig: Torsten Arpi|Sidan uppdaterades: 2017-10-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?