Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Snabbspår för nyanlända lärare och förskollärare

Nyhet: 2016-11-18

Nu på måndag, den 21 november, startar Göteborgs universitet, i samverkan med Arbetsförmedlingen, en ny utbildning för nyanlända lärare och förskollärare. Kurserna ska delvis ges på arabiska, så att deltagarna i ett tidigt skede får en djupare förståelse för hur det är att arbeta i svensk skola och förskola.Göteborgs universitet har på beställning av Arbetsförmedlingen, och tillsammans med fem andra lärosäten, utvecklat utbildningen. Fokus ligger på hur den svenska skolan och förskolan styrs och organiseras, värdegrunden, lärarens arbete samt didaktik och lärande. Den lärarförberedande delen läses på universitetet och varvas med ett arbetsplatsförlagt lärande på skola eller förskola. Studier i SFI och yrkessvenska bedrivs parallellt.

För många är detta ett första steg in i den svenska skolan, andra har redan vikarierat eller praktiserat som lärare eller förskollärare.

– Vägen till lärar- eller förskollärarlegitimation kan variera stort beroende på deltagarens tidigare utbildning och yrkeslivserfarenhet, säger Johan Hellgren, projektledare för Snabbspåret.

Anna Hedenus, lektor i sociologi och ansvarig för en delkurs, har varit med i planeringen av utbildningen.

– Det har varit en spännande process med att ta fram ett upplägg som ger en bred bild av svensk skola och lärarprofession och som tar tillvara deltagarnas tidigare utbildning och erfarenheter samt matchar deras kunskaper i svenska språket, säger hon.

De som planerat utbildningen har strävat efter att få till en god integration mellan utbildningens olika delar så att språkutveckling och förståelse för svensk skola och framtida yrkesmöjligheter underlättas.

Enligt Arbetsförmedlingen är det angeläget att ta tillvara den kompetens som många nyanlända har med sig.

– Här har vi cirka 30 personer som är på väg in i ett framtida arbete, där det ju dessutom råder stor brist på personal, säger Cecilia Hamilton, branschstrateg på Arbetsförmedlingen Göteborg Halland.

Media välkomna till introduktionen

Nu på måndag, 21 november, kommer 32 nyanlända lärare och förskollärare till Göteborgs universitet för en introduktion. Representanter för media är välkomna att delta.

Kontakta i så fall Maria Löfstedt, pressansvarig vid enheten för utredning och lärarutbildning, Göteborgs universitet. Telefon: 076–618 5510, e-post: maria.lofstedt@gu.se

FAKTA

  • Göteborgs universitet planerar för två till tre kursstarter av Snabbspåret per år framöver.
  • Snabbspåret genomförs i samarbete mellan arbetsmarknadens parter – Lärarförbundet, Lärarnas riksförbund, SKL, Almega tjänsteföretagen och Arbetsförmedlingen.
  • Göteborgs universitet, Malmö Högskola, Linköpings universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet och Örebro universitet är de lärosäten som deltagit i samarbetet.
  • Läs mer om Göteborgs universitets övriga projekt för nyanlända här

För mer information kontakta:

Johan Hellgren, telefon: 031–786 6602, e-post: johan.hellgren.3@gu.se
Anna Hedenus, telefon: 031–786 4784, e-post: anna.hedenus@socav.gu.se
Cecilia Hamilton, branschstrateg på Arbetsförmedlingen, telefon: 010–486 3889

AV:
0766 185510

Artikeln publicerades först på: lararutbildning.gu.se

Sidansvarig: Linda Morgan|Sidan uppdaterades: 2008-02-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?