Strategiskt program för satsning på forskning

Strategiskt program för forskning

Utbildningsvetenskapliga fakulteten ska genomföra en storsatsning på forskning inom utbildning och hälsa. Fler doktorander kommer att antas, lektorer ska få utökad forskningstid och ett dussintal nya gästprofessorer ska bjudas in. Satsningen möjliggörs genom höjda forskningsanslag.

Forskningsanslaget har utökats med knappt 28 miljoner kronor per år för 2020 jämfört med 2018. För att få bäst effekt av höjningen har fakulteten antagit ett strategiskt program för åren 2020–2023. I det anges att merparten av de nya medlen kommer att användas till nyrekryteringar inom fyra olika områden:

• Doktorandanställningar. Utöver dagens målsättning att minst 20 doktorander ska antas årligen ska ytterligare 14 doktorander antas inom ramen för det strategiska programmet.
  • Nydisputerade och juniora forskare. 15–20 nya postdoktors- och lektorsanställningar med integrerad postdok, varav en del ska utlysas internt.
  • Gästprofessorer. 16 gästprofessorer kommer att bjudas in under åren 2020–2023.
  • Professurer. Tre nya permanenta professurer inrättas.

Aktuell utlysningar inom det strategiska programmet

Professor i ämnesdidaktik med inriktning mot matematik
Ansökningstiden är förlängd till 2020-06-15

Professor i ämnesdidaktik med inriktning mot svenska Ansökningstiden är förlängd till 2020-06-15

Utbildningsvetenskapliga fakulteten har en lång tradition av internationellt framstående forskning om lärande, didaktik, förskolepedagogik, IT och medier, hälsa, samt effekt- och policystudier kring utbildning. Kombinationen av en ny generation med forskare och internationella gästforskare kommer att ge värdefull stimulans till de forskningsmiljöerna.

Åke Ingerman, dekan på Utbildningsvetenskapliga fakulteten, kommenterar betydelsen av satsningen i den här nyhetsartikeln.

Nyheter om det strategiska programmet

Suzanne Lundvall har anställts som ny professor inom ramen för det strategiska programmet. Läs en intervju med henne i den här nyhetsartikeln.

Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Box 300, 405 30 Göteborg