Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utbildningsutvärdering av UKÄ

Under 2018 har Universitetskanslersämbetet (UKÄ) genomfört en omfattande utvärdering av kvaliteten på landets lärarutbildningar. I utvärderingen av lärarutbildningen ingår granskning av kvaliteten på alla förskollärar- och grundlärarutbildningar, ämneslärarutbildningar på grundskolan och gymnasieskolan samt yrkeslärarutbildningar.
Våren 2018 startade en utvärdering på alla förskollärar- och grundlärarutbildningar. Utvärderingen har genomförts av fyra bedömargrupper bestående av ämnessakkunniga, arbetslivsföreträdare och studentrepresentanter, bedömningen har utgått från 13 bedömningsgrunder. Bedömningarna har baserats på en självvärdering, studenternas examensarbeten från det senaste året, intervjuer med lärosätet och studenter som läser utbildningen.

Utbildningsutvärdering som genomförs av UKÄ syftar till att både kontrollera utbildningens resultat och att bidra till Göteborgs universitets utveckling av de utbildningar som utvärderas.

UKÄ har fokuserat på hur utbildningen säkerställer att studenten får goda förutsättningar att nå examensmålen, och hur lärosätet säkerställer att studenten uppnått examensmålen när examen har utfärdats.

Vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten har UKÄ utvärderat Förskollärarprogrammet och Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem samt med inriktning mot arbete i förskoleklass och årskurs 1-3, samtliga fick hög kvalitet.

Förskollärarprogrammet

Samlat omdöme: Hög kvalitet

Självvärdering Förskollärarprogrammet

Länk till UKÄ:s samlade omdöme för Förskollärarprogrammet

 

Grundlärarprogrammet

 

Inriktning mot arbete i fritidshem

Samlat omdöme: Hög kvalitet

Självvärdering Grundlärarprogrammet - inriktning fritidshem

 

Länk till UKÄ:s samlade omdöme för Grundlärarprogrammet - inriktning fritidshem 

 

 

Inriktning mot arbete i förskoleklass och årskurs 1-3

Samlat omdöme: Hög kvalitet

Självvärdering Grundlärarprogrammet - inriktning förskoleklass och årskurs 1-3
 

Länk till UKÄ:s samlade omdöme för Grundlärarprogrammet - inriktning förskoleklass

 

Med inriktning mot arbete i årskurs 4-6
 

var 2016-2017 med i UKÄs pilotutvärdering av lärarutbildning, ett urval av förskollärar- och grundlärarutbildning.

Samlat omdöme var hög kvalitet, ömdömet kan läsas i sin helhet här 

 

Självvärdering Grundlärarprogrammet - inriktning årskurs 4-6

 

På gång vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten

• Ämneslärarutbildning utvärderas för närvarande. Utbildningsvetenskapliga fakulteten har inget programansvar, men ämnet idrott och hälsa samt delar av utbildningsvetenskaplig kärna finns inom de områden som olika institutioner inom fakulteten ansvarar för. Beslut för utvärderingen tas i slutet av 2019.

• Yrkeslärarutbildning utvärderingen startar våren 2020.

 

På gång vid Göteborgs universitet centralt

• Granskning av universitetets kvalitetssäkringsarbete sker under 2020/2021. Inför granskningen har fakulteten gjort en intern kartläggning, uppföljning av den interna kartläggningen startar HT-19.

• Tematisk utvärdering (tema ej bestämt) sker under 2020/2021. Har framförallt ett utvecklande syfte och leder inte till nåra sanktioner för universitetet.

Sidansvarig: Sabina Machon|Sidan uppdaterades: 2019-09-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://uf.gu.se/omfakulteten/kvalitetsarbete/utbildningsutvardering-av-uka/
Utskriftsdatum: 2020-07-10