Forskningsnyheter

• Oklarheter om skolans uppdrag i arbetet mot våldsbejakande extremism

[2018-02-22] På senare år har arbetet för att motverka våldsbejakande extremism tagit fart i Sverige. Inte minst finns stora förväntningar på vad skolan kan åstadkomma. En avhandling från Göteborgs universitet visar att skolpersonalen lämnas i sticket när det gäller hur, när, varför eller med vilket lagstöd de ska agera.

• Mässor och konferenser centrala när agendan sätts för skolans digitalisering

[2018-02-08] Konferenser, skolmässor och sociala medier beskrivs ofta som viktiga och demokratiska mötesplatser för skolan och för lärare. Enligt den bilden kan lärare där göra sina röster hörda, lyfta fram och diskutera relevanta pedagogiska frågor och dela framgångsrika undervisningskoncept och metoder. I en studie från Göteborgs universitet framställs en helt annan bild.

• Skolmatematiken behandlas mer komplext när elevernas inspel tas tillvara

[2018-02-06] Ibland ställer elever frågor som kan förändra inriktningen på en lektion. I det läget behöver läraren snabbt ta beslut ifall elevinspelet ska följas upp eller om det är bäst att hålla sig till den ursprungliga lektionsplanen. En aktuell avhandling vid Göteborgs universitet visar att ämnesinnehållet blir mer komplext behandlat när elevinspelen utforskas.

• Kvinnliga elitgymnaster utsatta

[2018-01-31] Kvinnliga elitgymnaster är särskilt sårbara och återkommande utsatta för våld, menar Natalie Barker-Ruchti som forskar om bland annat elitgymnasters villkor. - Det handlar dels om att det till stor del är unga flickor som är aktiva, dels om att elitgymnastiken karaktäriseras av en auktoritär tränarstil och om att de unga idrottarna ska lära sig foglighet och undergivenhet och att inte klaga över missförhållanden, säger hon

Mer om forskning

Sidansvarig: Torsten Arpi|Sidan uppdaterades: 2016-04-15