Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utbildningsvetenskapliga forskningsfronten visar upp sig på Göteborgs universitet

Nyhet: 2019-08-28

3-4 december är Utbildningsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet värd för Resultatdialog 2019, Vetenskapsrådets årliga konferens inom utbildningsvetenskap.
– Konferensen ger en möjlighet att ta del av det som är den utbildningsvetenskapliga forskningsfronten i Sverige just nu, säger Jörgen Tholin, huvudsekreterare för Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté, UVK.


Bild på Jörgen Tholin.Vid konferensen kommer ett drygt 30-tal av Vetenskapsrådet finansierade och nyss slutrapporterade forskningsprojekt att presenteras.
– Resultatdialogen är ett av flera viktiga sätt för Vetenskapsrådet att kommunicera ut resultaten, säger Jörgen Tholin.

I första hand inomvetenskaplig

Konferensen kan beskrivas som en i första hand inomvetenskaplig konferens. Målgruppen är främst andra forskare, doktorander och lärarutbildare - vid såväl Göteborgs universitet som vid övriga lärosäten - även om lärare är lika välkomna.
– Men vad gäller frågan att nå ut till den stora gruppen lärare och förskollärare exempelvis, så är det andra typer av forskningskommunikation som gäller. Och där för vi en dialog med Skolforskningsinstitutet som också har ett uppdrag, säger Jörgen Tholin.
Han är huvudsekreterare för UVK sedan 1 januari efter att i tur och ordning varit rektor för Högskolan på Gotland, universitetsdirektör vid Göteborgs universitet och prorektor för Högskolan i Borås. Sedan 2013 är han docent i pedagogik.

Varför sade du ja till UVK-uppdraget?
– Jag har alltid letat jobb och uppdrag där jag kunnat ta med mig det jag lärt mig tidigare ihop med en ny utmaning. Forskningsfrågorna har funnits med i mina jobb som universitetsdirektör och rektor. Dock har jag aldrig jobbat helt med forskningsfrågor eller med forskningsfinansiering vilket jag får göra nu. Vetenskapsrådet och lärosätena är ömsesidigt beroende av varandra , därför tror jag att Vetenskapsrådet har glädje av personer som suttit i lärosätesledningar, som vet hur man där tänker och resonerar, säger han.

Viktig finansiär

Vetenskapsrådet är en mycket viktig forskningsfinansiär för den utbildningsvetenskapliga forskningen i Sverige. Dock väger utbildningsvetenskap som ämnesområde förhållandevis lätt på Vetenskapsrådet. Av de drygt 7 miljarder kronor som Vetenskapsrådet gav som forskningsbidrag under 2018 gick endast 167 miljoner kronor till utbildningsvetenskap plus ytterligare 29 miljoner kronor till forskarskolor inom ämnesområdet. Detta kan jämföras med exempelvis ämnesområdena medicin eller naturvetenskap/teknik vilka erhöll 1,2 miljarder kronor vardera 2018.

– Generellt sett är det oerhört problematiskt att man gång på gång expanderar lärarutbildningen utan att tillföra forskningsmedel. ”Forskningsfernissan” blir därmed allt tunnare.
Den enda motsvarigheten Jörgen Tholin kan se till detta inom den akademiska världen är inom vårdvetenskapen där man exempelvis ökar sjuksköterskeutbildningen utan att tillföra forskningsmedel.

– Det är mycket olyckligt eftersom det i båda fallen handlar om utbildningar som då och då ifrågasätts och då ibland även den vetenskapliga kopplingen. Men hur ska man kunna göra en juste vetenskaplig koppling om man inte får pengar till forskning? Därmed får lärosätena stå till svars för något som är ett systemfel, det är bekymmersamt, säger han.

Anledning till hopp

En viss anledning till hopp för framtiden anser han att det finns att hysa. Regeringens nya forskningsberedning är nyligen tillsatt, där bland andra hans företrädare i UVK, Elisabet Nihlfors, sitter med. Forskningsberedningens funktion är att fungera som rådgivare när regeringen tar fram den nya forskningspolitiska propositionen.
– Dessutom finns det ganska mycket i Januariöverenskommelsens 73-punktsprogram som handlar om skola och utveckling. Det kan man ta spjärn utifrån och visa att det också kräver forskningsmedel om vi vill åstadkomma det som sägs där, säger Jörgen Tholin.

Läs mer om Resultatdialog 2019

AV:

Kontaktinformation

Carl-Magnus Höglund

Besöksadress:
Västra Hamngatan 25, Göteborg

Telefon:
031-786 6155, 0766-186155

Sidansvarig: Carl-Magnus Höglund|Sidan uppdaterades: 2018-12-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?