Terminsstart för nya ämneslärarstudenter

Nyhet: 2019-09-04

Terminsstart för ämneslärare HT19 i Vasaparkens aula

I början av september är det nystart på många håll inom universitetet. Under måndagen hälsades Ämneslärarprogrammets studenter välkomna i den vackra aulan i Vasaparken och därmed är höstterminen 2019 igång.

Drygt 400 studenter var på plats för att ta del av såväl program- som kursintroduktion och senare under dagen även inspark i Slottsskogen för de som kunde vara med.

Prorektor Mattias Goksör hälsade välkommen.Prorektor Mattias Goksör hälsade alla välkomna till Göteborgs universitet där just Ämneslärarprogrammet vid Göteborgs universitet är ett av få lärosäten i Sverige som har ämnena dans, filosofi, hem- och konsumentkunskap, latin och slöjd samt är ensamma om ämnet teater. Prorektor lyfte även fram den mycket goda arbetsmarknaden som väntar studenterna i sitt tal.

Örjan Hansson och Ann-Christin Randahl, båda programledare för Ämneslärarprogrammet, berättade om programmets struktur och lotsade studenterna genom programguiden som de fick när de kom in i aulan och som besvarar många av de praktiska frågor som nya studenter har inför de nya studierna.
– Samhällsnytta, folkbildning och öppenhet. Det var mottot för universitetet när det startade. Idag är ni här för att delta i introduktionen. Om några år, när ni är klara, är ni välkomna tillbaka hit för examenshögtid, berättade Ann-Christin Randahl.

I programguiden finns det mesta av det som utgör Ämneslärarprogrammets kärna och ramar. Man kan till exempel se inom vilka skolformer man får undervisa efter examen.

Fanny Allanson och Wilma Ohlsson var på plats i aulanTvå av de nyantagna blivande ämneslärarna är Fanny Allanson, antagen till årskurs 7-9 i förstaämnet svenska och Wilma Ohlson, antagen till gymnasieinriktningen och förstaämnet matematik. Båda ser fram emot att börja studera till lärare och att i framtiden få vara med och påverka ungdomar att utvecklas och växa. Wilma har tidigare arbetat som vikarie i skolan och Fanny har en bakgrund som ekonomisk handläggare.

VFU-ansvariga för Ämneslärarprogrammet Kristina Lindahl och Jenny Hochleitner berättade om den verksamhetsförlagda delen av utbildningen, även kallad VFU. I Ämneslärarprogrammet ingår 30 högskoleförlagda poäng inom VFU som man gör på en skola för att lära sig skolans verksamhet och vad läraryrket innebär.
– Snart kommer ni att komma ut på er första VFU och ett tips är att i god tid beställa utdrag ur belastningsregistret, det kan ta upp till två veckor att få det så gör det redan idag. Senast den 9 oktober meddelas din placering till din mejladress som är registrerad i Ladok, berättade Kristina Lindahl.

Placeringen görs på 7-9 skolor, gymnasieskolor och vuxenutbildningar inom Göteborgs stad och kranskommuner samt friskolor. Placeringen gäller om möjlighet under hela utbildningen.
– Den 27 september mellan kl. 9-10 i Kjell Härnqvistsalen kommer alla att få fördjupad information om VFU så boka in det i era kalendrar, avslutade Jenny Hochleitner.

Det finns många resurser inom universitetet. Både Enheten för akademiskt språk och Universitetsbiblioteket var på plats för att informera studenterna om vad det finns för hjälp att få under studietiden.
– Man kan boka handledning hos oss och välja att komma antingen själv eller i grupp. Vi ger bland annat respons på texter, på struktur och språk och kan även ge råd inför muntliga presentationer, informerade Emma Karin Brandin.

Även studievägledningen var på plats.
– Ni är alltid välkomna att komma till oss med era frågor. Antingen vet vi själva svaret eller så vet vi vart ni ska vända er, tipsade studievägledare Anja Ryne som en av tre programstudievägledare för Ämneslärarprogrammet.

Paus med både äpplen, choklad och vatten var ett välkommet inslag under eftermiddagen.Både Göta studentkår och Konstkåren förklarade vad en studentkår gör.
– Vi är som ett fackförbund för studenter som arbetar med studentinflytande i form av bland annat utbildningsbevakning, studentarbetsmiljö och med studentrepresentation i beslutssammanhang, berättade Viktor från utbildningsvetenskapliga sektionen.

Samma kväll kickade även insparken igång i Slottsskogen, en inspark som håller på i tre veckor och som kan vara en bra start på studentlivet där man får veta mer om vad både universitetet och staden har att erbjuda.

Programledare Örjan Hansson avslutade programintroduktionen med några passande ord att ta med sig på vägen:
• Om man vill lära sig något måste man läsa om det.
• Om man vill lära sig det bra så ska man skriva om det.
• Om man vill lära sig något mycket bra så ska man undervisa om det.

Ämneslärarprogrammet på Studentportalen >>
Programguiden finns på sidan Ny student >>
Kontaktuppgifter studievägledningen >>

Artikeln publicerades först på: studentportal.gu.se