Skolans digitalisering tema på konferens

Nyhet: 2019-05-21

Den kostnadsfria konferensen #PopUpDig19 ges för tredje året i rad och har i år digital kompetens- och verksamhetsutveckling som tema. Temat knyter an till högaktuella frågor om skolans pågående digitalisering, som lärares digitala kompetens och det förändringsarbete för verksamheten som det innebär.

Frågorna om och runt skolans digitalisering är mycket aktuella. Ett exempel är ökat fokus på skolans digitalisering utifrån ett flertal utbildningsreformer. En sådan reform är den nationella digitaliseringsstrategin och den efterföljande, nyligen presenterade, nationella handlingsplanen för digitalisering av skolväsendet (#skolDigiplan) med konsekvenser för alla skolnivåer och ökade krav på lärares professionella digitala kompetens.

Nytt för årets konferens är att Göteborgs universitet inbjuder till dialog som sätt att samverka med skola och förskola. Under detta inslag bjuder man in till samtal om olika intressanta digitaliseringsfrågor som man önskar samverka med skola och förskola kring framöver. Vilket behov det finns av samverkan och hur samarbetet kan se ut är frågor som diskuteras under dagen. På plats finns också olika centra och resurser som stöttar och kan erbjuda innovativa verktyg och arbetssätt kring digitalisering.

Djuplärande och dialog

Under en av konferensens tre keynote-föreläsningar diskuterar Sylvana Sofkova Hashemi, Mona Lundin och Anna-Lena Godhe hur begreppet Lärares digitala kompetens kan definieras, utifrån en nyutkommen bok med samma titel.
Under dagens andra keynote-föreläsning talar Øystein Gilje från Universitet i Oslo, där han leder en omfattande kompetensutvecklingssatsning för lärare. Under sin föreläsning diskuterar han hur lärare kan arbeta med djuplärande och dialog som ökar elevers engagemang också för varandra, trots att varje elev ofta arbetar individuellt och vid sin egen skärm i det digitala klassrummet.

Konferensen avslutas med en keynote-föreläsning av Jonas Linderoth, professor vid Högskolan i Skövde, med titeln Digitalisering på lärares villkor – Berättelsen om den trojanska musen, den röda drottningens lopp och IT-mannen som inte ville vara med.
Jonas Linderoth skrev boken Lärarens återkomst: Från förvirring till upprättelse 2016 där en viktig del handlar om bakgrunden till och förståelsen för skolans digitalisering.
Intresset från skolhåll för den kostnadsfria konferensen är stort. På plats kommer att finnas forskare, pedagoger, rektorer, kommunala och nationella skolutvecklingsenheter.

Se program

Tid: tisdag 18 juni, kl 09.00-15.10.
Plats: Kjell Härnqvistsalen, Pedagogen, Göteborgs universitet, hus A, Västra Hamngatan 25, källarplan.

Mer information:
Annika Lantz-Andersson, docent, e-post: annika.lantz-andersson@ped.gu.se