Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nya doktorander på plats i forskarskolan i utbildningsvetenskap

Nyhet: 2019-09-03

I slutet av augusti var det utbildningsstart och internat i Forskarskolan i utbildningsvetenskap vid Göteborgs universitet för de åtta nya doktorander som antagits efter att 54 ansökningar inkommit.

Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning, CUL, är en fakultetsgemensam forskarskola vid Göteborgs universitet. Den nationellt unika verksamheten är universitetets största forskarskola och ska främja utveckling av forskning knuten till lärarutbildning och pedagogisk yrkesverksamhet och verka för forskningsanknytning av den grundläggande lärarutbildningen.

Framväxt och utveckling

På internatet i Göteborg introducerades de nya doktoranderna av bland andra Jonas Emanuelsson, CULs föreståndare, och forskarskolans studierektor Henrik Friberg-Fernros. Därefter föreläste professor Mikael Alexandersson under rubriken Perspektiv på det utbildningsvetenskapliga fältet, om dess framväxt och utveckling fram till idag.
Internatets första dag avslutades med att Henrik Björck, professor i idé- och lärdomshistoria, gav en inledande föreläsning på CUL-kurs 1 ”Historiska perspektiv på bildning och utbildning”, vilket fortsatte under internatets andra dag.

En av de åtta nyantagna är Mats Rönnqvist, som antagits till forskarämnet idrottsvetenskap. Han är lärare i spanska och idrott och hälsa, utexaminerades 2014 vid Göteborgs universitet.
– Jag byggde sedan ihop kurser till en masterexamen vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap. Jag visste redan tidigt under min lärarutbildning att jag ville forska vidare. Mycket var det tack vare den goda kontakt vi hade med lärare och forskare under utbildningen. Det de jobbade med verkade så intressant. Jag började undersöka hur man kunde bli forskare redan då, säger han.

Uppleva kroppslig förmåga

Genom frågor till en nydisputerad svåger i Umeå plus fortsatta kontakter med handledaren i samband med masteruppsatsen växte sedan beslutet fram om att söka in på forskarskolan.
Han har sökt till forskarskolan CUL flera gånger innan det nu blev napp. I den forskningskiss han skrev senast, och därmed sökte in med, beskriver han hur han vill undersöka hur elever upplever kroppslig förmåga, hur de förstår helt nya rörelser i aktiviteter de inte deltagit i tidigare. Vidare vill han undersöka vilka hindren för detta kan vara.
– Gemensamt för alla de forskningsskisser jag har skrivit är målet att göra undervisningen i idrott och hälsa mer elevfokuserad. Det handlar om att förmedla och förenkla hur eleverna ska kunna vara fysiskt aktiva även utanför skolan, säger han.
Nu väntar fyra år som heltidsdoktorand vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap.
– Därefter vill jag gärna fortsätta forska ihop med att undervisa, gärna i kontakt med skolverksamheten. Det jag vill åstadkomma är just att gynna skolans undervisning i ämnet idrott och hälsa.

Läs mer om CUL och forskarskolan

AV:

Kontaktinformation

Torsten Arpi, kommunikatör

Besöksadress:
Västra Hamngatan 25, Göteborg

Telefon:
031-7862161, 0768-581187

Sidansvarig: Torsten Arpi|Sidan uppdaterades: 2018-12-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?