Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kraftig förstärkning av forskningsanslag vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Nyhet: 2019-10-08

Illustration som föreställer studenter och Pedagogen.Efter ett rektorsbeslut 3 oktober tilldelas Utbildningsvetenskapliga fakulteten 50 procent av de extra basanslag till forskning och forskarutbildning som tillförs Göteborgs universitet från regeringen för åren 2019 och 2020. Det motsvarar ett årligt tillskott på 27,7 mnkr för 2020 och framåt jämfört med 2018.

Bakgrunden till beslutet är att Utbildningsvetenskapliga fakulteten är en av de fakulteter som har ett mycket stort utbildningsuppdrag i relation till tilldelade forskningsanslag.
Rektorsbeslutet syftar till att ge grundförutsättningar för att främja kompletta akademiska miljöer och att jämna ut större historiska diskrepanser mellan fakulteterna vad gäller relationen mellan utbildningsuppdrag och forskningsanslag.
Utöver Utbildningsvetenskapliga fakulteten ges främst Samhällsvetenskapliga fakulteten och Handelshögskolan extra basanslag till forskning.
Ärendet har beretts av Forskningsnämnden vid Göteborgs universitet.

I linje med RED 19

– Beslutet är i linje med det vi har argumenterat för länge. Detta öppnar för en vidare diskussion om fördelningssystemet vid Göteborgs universitet och beslutet ligger också i linje med vad som framkom i RED19-granskningen, kvalitetsutvärderingen av forskningen vid universitetet, säger Åke Ingerman, dekan vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten i en kommentar.
Förstärkningen om 27,7 mnkr kan sättas i relation till dagens nivå på basanslaget till forskning vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten, som ligger på 66 mnkr.

Bibehålla och förstärka

– Det ger oss goda förutsättningar att både bibehålla och förstärka forskningen och forskarutbildningen vid fakulteten. Vi kan nu vara mer långsiktiga i vårt stöd till både forskning och forskarutbildning, säger Åke Ingerman.
Närmast väntar nu ett gemensamt arbete för fakultetsstyrelse och fakultets- och institutionsledningar om hur man gemensamt på bästa sätt ger en tydlig injektion till fakultetens forsknings- och forskarutbildningsverksamhet.
Beslut om anslaget för 2020 tas slutgiltigt av universitetsstyrelsen vid styrelsemötet 16 oktober.

Läs mer om motiven bakom beslutet (artikel på Medarbetarportalen)

AV:

Kontaktinformation

Carl-Magnus Höglund

Besöksadress:
Västra Hamngatan 25, Göteborg

Telefon:
031-786 6155, 0766-186155

Sidansvarig: Carl-Magnus Höglund|Sidan uppdaterades: 2018-12-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://uf.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj//kraftig-forstarkning-av-forskningsanslag-vid-utbildningsvetenskapliga-fakulteten.cid1647347
Utskriftsdatum: 2020-07-10