Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hög kvalitet på grundlärarutbildningen i Göteborg

Nyhet: 2017-11-13

Bild på Pedagogen.Göteborgs universitet får betyget hög kvalitet för Grundlärarprogrammets inriktning årskurs 4-6 i Universitetskanslerämbetets, UKÄs, pilotutvärdering av åtta lärarutbildningar i Sverige.
Därmed är den aktuella inriktningen färdigutvärderad och utvärderas inte igen i den ordinarie utbildningsutvärderingen i mars 2018.


UKÄ har genomfört en pilotutvärdering av ett urval grundlärar- och förskollärarutbildningar. Syftet har varit att testa utvärderingsmetoden för utbildningar för att avgöra vad som eventuellt bör förändras och förtydligas inför att ordinarie granskningar drar igång.
I sitt beslut lyfter bedömargruppen fram bland annat följande som särskilt positivt med Grundlärarprogrammet i Göteborg:
• Lärosätets systematiska kvalitetsarbete och särskilt modellen med studentdialoger
• Lärosätets strategiska arbete med att utveckla kvaliteten i seminarier
• Systemet med särskilda forsknings- och utvecklingsmedel som kan sökas för att utveckla samverkan mellan forskning och utbildning
• Arbetet med utvecklandet av en likvärdig examination av studenternas förmåga att tillämpa kunskaper i den pedagogiska praktiken

Fortsatt utveckling

UKÄ anger också några områden där man ser ett behov av fortsatt utveckling av Grundlärarprogrammet i Göteborg. Det gäller bland annat den verksamhetsförlada utbildningen, VFU, och kvalitetssäkring av VFU som en viktig del i inriktningen.
Bild på Maria Svensson.– Utvärderingen har bidragit till att vi blivit uppmärksammade på både det som kan ses som svagheter och styrkor i inriktningen. Tillsammans hjälper det oss i arbetet med att stärka utbildningens kvalitet. Det framkommer i utvärderingen att det är av stor vikt att det finns ett bra samarbete mellan olika aktörer. Det gäller exempelvis studenterna, genom studentdialogerna, och de lokala lärarutbildarna, genom handledarutbildningar, säger Maria Svensson vid institutionen för didaktik och pedagogisk profession och programledare för Grundlärarprogrammet vid Göteborgs universitet.

Dialoger en styrka

Vad gäller de nämnda exemplen ses studentdialogerna idag som en styrka och handledarutbildning av de lokala lärarutbildarna som en svaghet för det aktuella programmet.
– Det är också viktigt att få en bekräftelse på att de satsningar som har gjorts för att stärka programmets kvalitet har gett resultat och värderas högt av UKÄ, säger Maria Svensson.

Åtta utbildningar har deltagit i pilotutvärderingen. Utbildningarna får omdömet hög kvalitet eller ifrågasatt kvalitet. Sex av de åtta utbildningarna fick omdömet hög kvalitet. Den nämnda utbildningen vid Göteborgs universitet är den enda från lärosätet som ingår i pilotutvärderingen.
Pilotutvärderingen är en del av UKÄ:s nya kvalitetssäkringssystem där utbildningsutvärdering endast kommer att genomföras för vissa utbildningar, framförallt lärarutbildning, sjuksköterskeutbildning och forskarutbildning i utvalda ämnen.

UKÄs beslut: pilotutvärdering av förskollärarexamen (två utbildningar)
UKÄs beslut: pilotutvärdering av grundlärarexamen (sex utbildningar)

AV:

Kontaktinformation

Carl-Magnus Höglund

Besöksadress:
Västra Hamngatan 25, Göteborg

Telefon:
031-786 6155, 0766-186155

Sidansvarig: Carl-Magnus Höglund|Sidan uppdaterades: 2018-12-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?