Gymnasie- och kunskapslyftsministern besökte Pedagogen

Nyhet: 2018-04-11

Alternativa vägar in på lärarutbildningen var ett av flera ämnen när gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström besökte Pedagogen under ett lunchmöte den 9 april.

Vuxenutbildning och kompetensutveckling var de övergripande ämnena som stod på programmet när Anna Ekström besökte Göteborg.
Anna Ekström börjar dagen med att invigningstala på Kompetens- och integrationsmässan, en mässa som arrangeras av Arbetsförmedlingen i syfte att diskutera kompetensbrist och integration av nyanlända. Därefter var det dags för ett besök på Vuxenutbildning i Samverkans konferens, ViS-konferensen 2018 där Anna Ekström höll ett anförande om regeringens prioriteringar för vuxenutbildningen.

Karriär som yrkeslärare

Sedan var det dags för lunch på Pedagogen där ministern fick tillfälle att både själv fråga och svara på frågor från dem som fanns på plats – utöver dekan Åke Ingerman även programledare för Yrkeslärarprogrammet och de två varianterna av KPU, Kompletterande pedagogisk utbildning, samt Fredrika Lagergren, vicerektor för samverkan, Maria Jarl, ordförande i Samordningsnämnden för lärarutbildning, programrådsledamöter, forskare, studenter, yrkeslärare och företrädare för Göteborgs Stad.
Bland många frågor diskuterades vilken som är vägen fram för att råda bot på den överallt rådande lärarbristen; hur fler ska kunna förmås att lämna ofta välavlönade arbeten för en ny karriär som yrkeslärare; hur fler unga ska kunna förmås att välja yrkesutbildningar.

Innehållslig dialog

Susanne Gustavsson, lektor i pedagogik på institutionen för pedagogik och specialpedagogik och vetenskaplig ledare för Yrkeslärarprogrammet, var en av dem som diskuterade detta med ministern:
– Anna Ekström visar att hon är kunnig inom utbildningsområdet samt engagerad. Hon är genuint intresserad och lyssnar. Vi talade om snabbutbildning för lärare och hur snabb en utbildning kan vara för att man ska kunna skaffa sig den kompetens som krävs hos en nyutbildad. Nu växer det fram en mängd initiativ och ett exempel är Högskolan Dalarna som ministern nämnde. Där får studenterna anställning under utbildningen. Jag tror att detta försök har spritt sig till fler områden och lärosäten.

Annan målgrupp

– Det är också intressant att Anna Ekström vänder sig just till KPU och Yrkeslärarprogrammet eftersom dessa utbildningar har en annan målgrupp än den man vanligen talar om och vänder sig till när man rekryterar till lärarutbildning. Här handlar det om dem som byter yrke eller som använder tidigare utbildning i en ny utbildning. Här tror jag att det finns en stor potential, säger Susanne Gustavsson.
Åke Ingerman tycker att mötet blev givande:
– Jag tycker det är väldigt bra och roligt att Anna Ekström ger sig in i denna typ av innehållslig dialog och att medarbetare och studenter från oss på ett väldigt nyanserat sätt i samtalet förmådde lyfta fram erfarenheter från verksamheten.

Sidansvarig: Torsten Arpi|Sidan uppdaterades: 2018-12-05