Ove Sernhede ny professor vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Nyhet: 2013-01-10

Ove Sernhede är sedan 1 januari professor vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande.

Ungdomskulturforskaren Ove Sernhede doktorerade i socialt arbete 1995 vid Göteborgs universitet, med avhandlingen Modernitet, adolescens och kulturella uttryck. Därefter initierade han den tvärfakultativa verksamheten Forum för Studier av Samtidskultur. År 2000 blev han föreståndare för Centrum för Kulturstudier vid Humanistiska fakulteten, där han verkade fram till 2009. Han blev professor i socialt arbete vid Göteborgs universitet 2005 och har de senaste tre åren varit föreståndare för Centrum för Urbana Studier i Hammarkullen, ett samarbete mellan GU och Chalmers.

Spännande forskningsmiljö

Ove Sernhede har varit forskningsledare för flera forskningsprojekt finansierade av Vetenskapsrådet och Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap, FAS. Han har sedan 1984 skrivit drygt 20 böcker om framför allt musikens funktioner i ungdomskulturen, afro-amerikansk kultur, psykoanalytisk kulturteori och under senare tid också om staden, segregationen, skolan och ungas informella lärande.
Senast i december var han en av arrangörerna när konferensen Youth in Transition – Culture and Marginalization: Between the Local and the Global arrangerades på Pedagogen.
- Det som framför allt lockar på min nya institution är den nya spännande forskningsmiljö, Ungdom, kultur och lärande, som växer fram där, säger Ove Sernhede.

Sidansvarig: Torsten Arpi|Sidan uppdaterades: 2018-12-05