Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om sambandet mellan sport och vetenskap

Nyhet: 2013-04-29

Hur hänger egentligen vetenskap och sport samman? Kalle Jonasson ställer frågan i sin avhandling, och undersöker därmed också förutsättningarna för idrottsvetenskap som forskningsområde.

I sin avhandling Sport has never been modern, diskuterar Kalle Jonasson hur idrott ska förstås. Motpolerna består av å ena sidan av idrott som detsamma som all fysisk aktivitet, å andra sidan av idrott som fysisk tävlan.
Och det är just förståelsen av idrotten ur olika aspekter som intresserar Kalle Jonasson. Till exempel anses idrott som fysisk aktivitet allmänt som något positivt – för folkhälsa, integration, koncentrationsförmåga, socialisation.

Socialiserande och sorterande

Idrott som tävlan, däremot, kan ses både som socialiserande och fostrande men också som ett mindre positivt sätt att sortera människor och som något objektifierande.
– Jag försöker förstå förutsättningarna för att kunna förstå vad idrott eller sport är, säger Kalle Jonasson.
Därmed utforskar han också idrottsvetenskapen och dess relation till vetenskapen generellt. Idrottsvetenskap är ett nytt forskningsområde, och Kalle Jonasson är den andre som disputerar i ämnet i Sverige. ”Den förste som gått hela vägen från grundutbildning till doktorsexamen”, konstaterar han lite stolt.
Var går gränsen för vad som kan studeras när ämnet är idrott? Vad innebär det då att vara idrottsvetare? Plötsligt kan man bli doktor i det, men vad gör en sådan? Finns ett ämne bara för att det finns en examen inom det? Kalle Jonasson har utforskat både sig själv och ämnet och sport som samhälleligt och kulturellt fenomen.

Utmanar bilden av idrott

Avhandlingen är en sammanläggning där han i fyra artiklar undersökt aktiviteter lite bortom idrottens rampljus: rastfotboll (är spontanidrott bara bra?), eSport (kan datorspelande förstås som fysiskt?), parkour (vad kännetecknar en idrott som ser sig själv som antitävlan?) och korpbordtennis (vad betyder tävlan i motionsidrott?).
– Jag testar den gängse bilden av vad idrott är. Få vill utmana sina invanda föreställningar. Ser man på fysisk aktivitet som god, då blir datorspel något ont, och då blir parkour något gott, säger Kalle Jonasson.
– För idrottsvetenskapens skull vill vi gärna tillskriva idrotten ett värde på förhand. Idrotten är en berättelse mellan människor, men man kan också titta på vad som kännetecknar relationen mellan människa och ting i sporten. Då framträder en annan historia som kanske inte främst kan kopplas till sådant som folkhälsa, socialisation eller integration. Detta utvecklar jag begrepp för att förstå i avhandlingen.

Läs avhandlingen

För mer information:
Kalle Jonasson, e-post: kalle.jonasson@mah.se
Kalle Jonasson lägger fram sin avhandling Sport has never been modern vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap, Göteborgs universitet.
Disputationen sker fredag 3 maj, klockan 13.00, i sal D222, Orkanen, Nordenskiöldgatan 10, Malmö högskola


 

AV:

Kontaktinformation

Torsten Arpi, kommunikatör

Besöksadress:
Västra Hamngatan 25, Göteborg

Telefon:
031-7862161, 0768-581187

Sidansvarig: Torsten Arpi|Sidan uppdaterades: 2018-12-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?