• Belyser fenomenologins användbarhet

[2019-12-09] Fem frågor till Inger Berndtsson, docent vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik, som ihop med kollegorna Annika Lilja och Ilona Rinne är redaktör för den nyutkomna antologin "Fenomenologiska sammanflätningar".

• Elevers röster lyfts fram i bok om hot och våld i skolan

[2019-12-09] Hot, våld och trakasserier i skolan uppmärksammas allt oftare och väcker debatt. Mer sällan kommer dock eleverna själva till tals. I en nyutkommen bok skriven av forskare vid Göteborgs universitet vittnar eleverna om hur våld och kränkningar finns i deras vardag. De uttrycker även vad de anser krävs för att skapa en trygg och säker skola.

• Fortsatt positiv PISA-trend för svenska elever

[2019-12-03] Idag, 3 december, kom ett glädjande besked för den svenska skolan när resultaten från den senaste PISA-undersökningen presenterades av Skolverket. Svenska elever presterar bättre i såväl matematik som i läsförståelse och naturvetenskap jämfört med den senaste mätningen, från 2015.

• Språkstödjande handlingar i förskolan utvecklade i forskningsprojekt

[2019-12-02] Under våren 2019 har Ann Nordberg, universitetslektor på institutionen för pedagogik och specialpedagogik, tillsammans med pedagoger på förskolor i Vänersborgs kommun, genomfört ett forskningsprojekt om ett forskningsbaserat språkstödjande arbetssätt via strukturerade observationer, kollegiala diskussioner och reflektioner.

• Insamlade patientdata ställer nya krav på sjuksköterskor

[2019-11-27] Att kunna använda patientdata är en väsentlig aspekt av sjuksköterskors arbete inom den kroniska vården. Införandet av ny teknik och nya verktyg för att samla in patientdata ställer dock nya krav på sjuksköterskorna i deras arbete. Det visar en aktuell avhandling vid Göteborgs universitet.

• En sensorbaserad säkerhetssko presenterades vid mässa

[2019-11-26] Professor Stefan Grau presenterade sitt senaste forskningsprojekt om skor, en sensorbaserad säkerhetssko vid mässan A + A 2019 i november.

• Forskarhjälpen om ungdomars matvanor

[2019-11-25] Christel Larsson, professor i kostvetenskap vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap samarbetar med forskare vid Chalmers och Nobel Prize Museums Forskarhjälpen. Årets tema för Forskarhjälpen är "Fullkornsjakten".

• 80 mnkr till forskarskolor inom utbildningsvetenskap

[2019-11-13] Två forskarskolor vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten får 40 mnkr vardera enligt dagens bidragsbeslut från Vetenskapsrådet.

• Stort intresse när Forskning pågår! genomfördes

[2019-11-12] Runt 200 lärare, skolledare och verksamhetsutvecklare uppdaterade sig inom det senaste inom Utbildningsvetenskapliga fakultetens forskning när Forskning pågår! för femte året i rad genomfördes på Pedagogen.

• Givande när CUL-doktorander konfererade

[2019-11-05] En chans att formulera sig kring sin kommande avhandling och få efterlängtad respons, både från andra CUL-doktorander och seniora forskare. Det var uttalade synpunkter på Mötesplats CUL, den konferens som arrangerades i slutet av oktober.