• Instruktören avgörande i sjökaptensutbildningens virtuella utbildningsmiljö

[2018-01-15] Det är långt ifrån självklart hur blivande sjökapteners färdigheter utvecklas i utbildningens uppbyggda miljöer och hur den simulerade verkligheten där relaterar till arbetet ombord på ett fartyg. En ny avhandling från Göteborgs universitet understryker hur avgörande instruktörens funktion är.

• Möt kostekonomen Caroline

[2018-01-11] Caroline Adielsson arbetar som regional key account manager (nyckelkundsansvarig) på säljbolaget Conaxess trade Sweden. Hon har gått utbildningen Kostekonomi med inriktning mot ledarskap på institutionen för kost- och idrottsvetenskap.

• Med fokus på betyg och utbildningsekonomi

[2017-12-20] Utbildningsvetenskapliga fakulteten har antagit Alli Klapp, verksam vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik, som docent i pedagogik.

• Barnen överraskar

[2017-12-19] Ständigt överraskad och utmanad. Det är tjusningen med att intervjua barn i forskningssammanhang, menar Sifa Cakmak Teloglu. Som gästdoktorand på institutionen för pedagogik och specialpedagogik studerar hon förskolebarns uppfattning om både teknik och vänskap.

• Så hållbarhetsmaxar du julen

[2017-12-18] Jul, jul, strålande jul. Ett par dagar med god mat, umgänge och klappar. Eller några dagar med frosseri, stress och julklappsberg som ger klimatångest? Det är dags att vi gemensamt ser till att julen blir mer hållbar, både för oss som människor och för vår gemensamma planet. Göteborgs universitet visar vägen.

• Konferens om etisk kompetens som innehåll i skolundervisningen

[2017-12-11] Hallå där Christina Osbeck, docent vid institutionen för didaktik och pedagogisk profession och ansvarig när konferensen "What may be learnt in ethics? Present and future conceptions of ethical competence" genomförs på Pedagogen 11-13 december.

• Sjösätter forskningsprojekt med fokus på hur flickor kan förmås stanna inom fotbollen

[2017-12-07] Fotboll är den mest uppskattade idrotten bland flickor i Sverige. Men avhoppen bland flickor från sporten är mycket stora. Väldigt lite forskning om hur mekanismerna för detta ser ut har gjorts, något som nu en grupp forskare vid Göteborgs universitet vill råda bot på. Intresset från idrottsrörelsen bedöms som stort.

• Förändrat värdesystem i kölvattnet av skolreformer

[2017-12-06] Förstelärarreformen från 2013 kan ses som ett indirekt svar på debatten om svensk skolas sjunkande resultat. En studie vid Göteborgs universitet pekar nu på ett lärarmissnöje över att reformen lett till en mer hierarkisk lärarkår. Dessutom innebär reformen att de tidigare huvudlärarna, som fick sin position legitimerad av kollegorna, ersatts av förstelärare som främst ses som skolledningens förlängda arm.

• Sätter fokus på utbildning, hållbar utveckling och internationellt bistånd

[2017-12-04] Utbildningsvetenskapliga fakulteten har antagit Beniamin Knutsson, verksam vid institutionen för didaktik och pedagogisk profession, som docent i ämnesdidaktik.

• Första studenten har examinerats från Riksidrottsuniversitetet

[2017-11-30] Orienteraren Lina Strand, har tagit guld och brons i World Games och VM-brons i sprintstafett. Hon var den första som antogs som student inom ramen för Riksidrottsuniversitetet (RIU) i Göteborg och nyligen la hon fram sin kandidatuppsats om aktivas uppfattningar om kön på tränare i förhållande till könsstereotypa föreställningar om tränarskap.