• Ny antologi om att arbeta som rektor

[2020-03-25] Efter nio år har ett av standardverken om rektorsyrket kommit ut i en ny kraftigt omarbetad upplaga. Den nya boken Rektor i fokus ska vara ett stöd i rektorers vardagliga arbete.

• Forskare ska undersöka lärares digitala kompetens

[2020-03-16] Ett nytt forskningsprojekt finansierat av Vetenskapsrådet ska undersöka vilken professionell digital kompetens lärare i förskoleklassen behöver för att kunna stödja elevernas utveckling av digitala förmågor. Delar av projektet kommer att ske i samarbete med lärare.

• Lärares lektionsplanering påverkar elevers lärande

[2020-03-10] Lärares planering av lektioner kan ha stor betydelse för elevers lärande. I en avhandling vid Göteborgs universitet har olika lektionsplaneringar för det matematiska begreppet derivata testats för att se vilken som är mest gynnsam för elevernas lärande.

• Ny utbildning för lärare i specialidrott

[2020-03-05] I höst startar Göteborgs universitet en utbildning för idrottslärare som också vill bli behöriga i ämnet specialidrott. Utbildningen innehåller bland annat kurser idrottspsykologi, kost och träningslära.

• Intentionsavtal om samverkan i forskarutbildning undertecknat

[2020-03-02] Prefekter, professorer och forskarutbildningsansvariga vid Göteborgs universitet, Umeå universitet, Uppsala universitet och Örebro universitet träffades i Uppsala den 13-14 februari 2020 för att diskutera samverkan kring forskarutbildning i ämnena måltidskunskap, kostvetenskap samt kost- och måltidsvetenskap.

• Arbetsmiljö avgörande för gruppindelning på förskolan

[2020-03-02] Mindre grupper i förskolan bidrar till barns lärande och utveckling. Men förskolans organisation, arbetsmiljö och den arbetsplatskultur som utvecklas är avgörande för att förskollärare ska dela in barnen i mindre grupper. Det visar en avhandling vid Göteborgs universitet.

• Sämre tillgång till utbildning för unga på landsbygden

[2020-02-27] Många unga på landsbygden har sämre tillgång till utbildningar i sin hemkommun. De känner också ett större missnöje mot politiker än ungdomar i storstäder. Trots det handlar den politiska diskussionen om bristande likvärdighet i skolan och ungas utanförskap oftast om storstädernas förorter. I en nyutkommen bok har forskare därför vänt blicken mot unga på landsbygden.

• Storsatsning på forskning om utbildning och hälsa

[2020-02-25] Utbildningsvetenskapliga fakulteten ska genomföra en storsatsning på forskning inom utbildning och hälsa. Fler doktorander kommer att antas, lektorer ska få utökad forskningstid och ett dussintal nya gästprofessorer ska bjudas in. Satsningen möjliggörs genom höjda forskningsanslag.

• Lärares ämneskunskaper och erfarenhet viktiga för resultat

[2020-02-24] Lärares ämneskunskaper och undervisningserfarenhet är viktiga faktorer för elevers prestationer i matematik. Dessutom är ett bra skolklimat viktigt för både lärares trivsel och elevers välmående och studieresultat. Det visar en ny avhandling vid Göteborgs universitet.

• Temanummer om etik i SO-undervisning

[2020-02-17] Det nya numret av tidskriften SO-didaktik handlar om etik i undervisningen. Olof Franck och Anna-Lena Lilliestam vid Göteborgs universitet är gästredaktörer.