• Flerspråkiga elevers läsförståelse kan utvecklas med lässtrategier

[2019-06-26] Att vara medveten om sin läsförståelse och hur den kan utvecklas är av vikt för alla elever men kan vara särskilt viktigt för flerspråkiga elever. Arbete med lässtrategier kan vara ett led i att utveckla en sådan medvetenhet, visar en avhandling i svenska som andraspråk från Göteborgs universitet.

• Långvarig hetta drabbar barn på förskolor

[2019-06-19] Värmeböljan sommaren 2018 förde inte bara med sig skogsbränder utan innebar också problem för gamla och unga. Nu visar nya studier från Göteborgs universitet att hetta begränsar förskolebarns utelekar eftersom många gårdar inte kan ge tillräckligt med skugga.

• Järvaveckan 2019: Hot, våld och trakasserier i skolan

[2019-06-19] Ett av Järvaveckans över 100 seminarier handlade om att hot, våld och trakasserier i skolan blir allt vanligare. Ylva Odenbring, docent vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, var en av talarna.

• Göteborgsregionens övningsförskoleområden permanentas

[2019-06-18] Det femåriga projektet med övningsförskoleområden i Göteborg med kranskommuner får en fortsättning. Det framgick vid en större samverkanskonferens vid Göteborgs universitet i mitten av juni med 500 VFU-handledare, förskolechefer, VFU-samordnare och VFU-kurslärare.

• Med fokus på fysisk aktivitet och hälsa

[2019-06-18] Tre frågor till Anders Raustorp, ny professor i hälsopromotion med inriktning mot fysisk aktivitet vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap.

• Sommarmingel på tema forskningsanknytning

[2019-06-17] Ett femtiotal doktorander, handledare, skolledare, temaledare knutna till CUL:s forskarskola samt ledamöter i CUL:s vetenskapliga råd fanns på plats på Pedagogen när forskarskolan bjöd in till sommarmingel i mitten av juni.

• Förbättrat stöd för universitetets lärarutbildning

[2019-06-14] Nu renodlas stöd till universitetsgemensamma områden för lärarutbildning och får en mer verksamhetsnära placering vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten.

• Ny ämnesdidaktisk forskarskola öppnar för ansökan

[2019-06-12] Genom klassrumsstudier avser forskarskolan att undersöka undervisning för grundskolans mellanår. Fokus ligger på skärningsfältet mellan aktuella samhällsutmaningar och centralt skolämnesinnehåll, med tyngd på hållbar utveckling.

• Ny hedersdoktor vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten

[2019-06-10] Utbildningsvetenskapliga fakulteten har utsett professor Alfredo J. Artiles, Arizona State University, USA, till 2019 års hedersdoktor för hans betydande insatser för fakulteten.

• Pris för bästa artikel

[2019-06-05] Mattias Nylund, universitetslektor vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik, får tillsammans med ett par kollegor pris för 2018 års bästa artikel i den vetenskapliga tidskriften "Journal of Vocational Education and Training".