• Hållbar elitfriidrott, musik och kärlek till Göteborg

[2018-10-12] John Dohlsten är samverkansdoktorand inom idrottsvetenskap. För närvarande är han sysselsatt med att skriva avhandlingen som har titeln "Hållbar elitfriidrott". Han är också aktuell med musiken och föreställningen "Farväl Majorna".

• Rättvisa genom utbildning

[2018-10-08] Nordic Centre of Excellence driver bland annat JustEd - Justice trough Education - ett fem år gammalt tvärvetenskapligt, gränsöverskridande forskningsnätverk med 14 partners, däribland Göteborgs universitet. Centret startade sin verksamhet som en del av NordForsk-programmet Education of tomorrow.

• Stor brist på utbildade specialpedagoger och speciallärare

[2018-10-08] Fyra frågor till Malin Eliasson, specialpedagog och studievägledare för Speciallärarprogrammet och Specialpedagogprogrammet vid Göteborgs universitet.

• Vill skapa trygga miljöer för unga gymnaster

[2018-10-05] Den 1 oktober samlades Springboard-gruppen och intressenter från gymnastik- idrotts- och barnrättsorganisationer för en heldag på Ågrenska villan. Syftet med mötet var att diskutera samarbeten för att skapa en säker miljö för barn och ungdomar inom gymnastik. Natalie Barker-Ruchti och Astrid Schubring sammanfattar dagen på följande vis. - Resultatet från dagens möte är en rad aktiviteter som vi kommer att integrera i en reviderad projektansökan för Springboardprojektet.

• Konferens med fokus på teknik i skolan

[2018-10-04] Den nionde oktober samlas pedagoger och lärare på Pedagogen för att delta i en regional konferens om teknik i skolan. Arrangör är CETIS, Centrum för teknik i skolan, i samarbete med institutionen för didaktik och pedagogisk profession vid Göteborgs universitet. Årets tema är "människan och tekniken".

• Undersöker exit-processer bland unga nynazister

[2018-10-04] Fyra frågor till Thomas Johansson, professor vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, som får 3,8 mnkr från Forte, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, för projektet Att rekryteras, att tillhöra och att lämna - Exit-processer bland unga nynazister.

• Svensk förskolepraxis lockar

[2018-10-02] I slutet av september var den första av flera grupper skolansvariga från Amersfoort i Nederländerna på plats på Pedagogen för en tredagarskurs på temat lek, lärande och ledarskap. Det svenska forskningskunnandet om hur lek och lärande förenas i förskolan är det som lockar.

• En timme på Pedagogen startar

[2018-10-01] Aktivism och nätkampanjer, de ungas matvanor, religionskunskapens vara eller inte vara samt vad betygen egentligen mäter. Det är i korthet vad "En timme på Pedagogen" bjuder på under höstens lunchföreläsningar. Serien inleds onsdag 3 oktober och är ett samarrangemang mellan Göteborgs universitet och Folkuniversitetet.

• Budskap om mat och ätande en laddad fråga för unga

[2018-10-01] Ungdomar utsätts dagligen för budskap om mat och ätande. Det handlar om allt från hälsa och välbefinnande till riskrapporter om vissa livsmedel. En avhandling från Göteborgs universitet visar att unga inte upplever det som lätt att avgöra vem eller vad de kan lita på i floden av matinformation. Föräldrarnas ord väger dock tungt.

• Förskollärarprogrammet för redan yrkesverksamma återupptas

[2018-09-27] Det stora behovet av förskollärare i Göteborgsregionen gör att Göteborgs universitet till vårterminen nu återupptar antagningen till Förskollärarprogrammet för dem som redan har yrkeserfarenhet.