Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utbildningsvetenskapliga fakulteten i media

Mediebevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Utbildningsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet skildras i medier.

Hemundervisning inget för Sverige

[2019-06-15] Det är mycket svårt att få undervisa sina barn hemma i Sverige, särskilt sedan skollagen skärptes 2011. Och det är få länder i världen som har en så strikt hållning till hemundervisning som Sverige. Varför är det så?
Med Ditte Storch Christensen, Göteborgs universitet

[Sveriges radio, Godmorgon, världen!]

Våra förskolebarn är inga labbråttor!

[2019-06-14] Foto: Lars Pehrson / SvD / TT Hur påverkar egentligen digitaliseringen små barns sociala, emotionella och kognitiva förmågor?

[Blekinge Läns Tidning]

Så vill fotbollen knyta samman Göteborg

[2019-06-13] Hur förenas en delad stad? Att idrotten fungerar som en samlande och integrerande kraft är en gammal sanning - men hur sann är den egentligen? Och hur viktig är idrottens roll?

[Göteborgs-Posten]

Kollegialt lärande i svensk skola - vad hände egentligen?

[2019-06-11] 11.6.2019 12:50:00 CEST | Studentlitteratur AB Dela De senaste åren har kollegialt lärande blivit något av ett modeord i den svenska skolvärlden och många har hittat inspiration i Helen Timperleys bok Det professionella lärandets inneboende

[Via TT - Pressmeddelanden]

Boken om Ortenrörelsen är helt grundläggande för att förstå Sverige

[2019-06-11] Recension: Aktivismen som uppstått i förorten har ofta mötts med misstänksamhet. I ”När betongen rätar sin rygg” är utgångspunkten att förortens röster är folkbildningens ryggrad. Per Wirtén läser en hoppfull skildring av en kamp för återupprättelse.

[Sydsvenskan]

Stor minskning av 14-åringars steg per dag

[2019-05-29] Yngre tonåringar rör sig allt mindre, det visar en ny studie med stegräknare. En dryg fjärdedel av 14-åringarnas steg har försvunnit på 17 år.

[Idrottsforskning]

Nyligen presenterades de nominerade till årets Raoul Wallenberg-pris.

[2019-05-29] Bland dem finns Christer Mattsson, som grundat Toleransprojektet vid Segerstedtinstitutet i Göteborg.

[Tidningen Syre]

Många fördelar med tvåspråkig undervisning

[2019-05-24] Båda undervisningsspråken utvecklas parallellt. Studien motbevisar farhågan att svenskan blir lidande i tvåspråkig undervisning.

[Sveriges Radio Sisuradio]

Pedagogiskt ledarskap - vems uppgift är det?

[2019-05-23] Om pedagogiskt ledarskap skriver Peter Fowelin i sin litteraturkrönika. Han har bland annat tittat på två nya böcker i detta ständigt aktuelle ämne, Att leda från mitten och Kollegialy lärande.

[Chef & Ledarskap]

Lärare måste kunna ta del av forskningsresultaten

[2019-05-21] Förutom att tillgodogöra sig forskning måste lärare också själva kunna forska, medverka i forskning och forma forskning. Det kräver tillgång till forskningsresultat. Därför ställer sig Lärarförbundets vetenskapliga råd nu bakom Plan S.

[Curie]

Hur pratar man om alkohol med sin tonåring?

[2019-05-20] Sommaren är snart här, med studentskivor, midsommarfest och festivalbesök. Många tonårsföräldrar oroar sig för att deras barn ska dricka. När kan det vara rätt läge att ta upp ämnet alkohol?

[Allas]

Seeing green: Does our familiarity with plants stop us protecting them?

[2019-05-20] Christine Ro * says our ‘plant blindness’ means we underappreciate the flora around us, which can have disastrous consequences for the environment and human health. Photo: Samantha Gades What is the last   animal  you saw?

[PSNews]

Skolinspektionens krav: Bredare betygsunderlag

[2019-05-17] Lärare behöver samla in ett bredare underlag inför betygsättning för att sätta rättvisa betyg. Det konstaterar Skolinspektionen i en granskning av 28 gymnasieskolor.

[Lärarnas Tidning]

Så förbereder du dig bäst inför Göteborgsvarvet

[2019-05-17] Imorgon går Göteborgsvarvet av stapeln för 40:e gången. Ska du springa? Då finns det saker som är viktiga att tänka på. GU:s forskare Mats Börjesson ger dig tipsen som tar dig oskadd över mållinjen.

[Spionen]

Allt färre - allt farligare

[2019-05-16] Nazisternas första maj var ett bakslag jämfört med i fjol. Men vit makt-miljön rycker fram som ett allt större hot.

[Fokus]

Mer jobb för förstelärare - men ingen extra tid

[2019-05-15] Att vara förstelärare innebär ofta mer arbete - men bara 10 procent av lärarna får minskad undervisningstid. Det bekräftar ny forskning.

[Lärarnas Tidning]

Förstelärare i matematik - hur utses de, vilka uppdrag ingår och vad blir konsekvenserna?

[2019-05-10] Meddelande Förstelärare i matematik - hur utses de, vilka uppdrag ingår och vad blir konsekvenserna?

[IFAU]

Nazistiska NMR möttes av motstånd...

[2019-05-02] i Kungälv när medlemmarna marscherade i staden på första maj. Våldsamheter bröt ut och poliser attackerades. Totalt frihetsberövades 61 personer.

[Tidningen Syre]

61 frihetsberövade vid förstamajbråk i Kungälv

[2019-05-01] Nazistiska NMR möttes av motstånd i Kungälv när medlemmarna marscherade i staden på förstamaj.

[Södermanlands Nyheter]

Upp till kamp emot antisemitismen

[2019-04-30] Vi kan inte stillatigande se på när nazisterna återigen kommer att marschera på Kungälvs gator den första maj, skriver biskop Susanne Rappmann och Christer Mattsson.

[Göteborgs-Posten]

Ingen slump att nazister tågar i Kungälv på första maj

[2019-04-30] Senast nazister tågade på gatorna i Kungälv var första maj 1945. Nu, 74 år senare, är det dags igen när nazistiska Nordiska motståndsrörelsen ska demonstrera.

[Sveriges Radio Skaraborg]

Forskare: Risker med att förbjuda NMR

[2019-04-29] I Kungälv vill politikerna stoppa NMR från att demonstrera genom en lagändring. Något som skulle kunna få oönskade effekter, enligt forskare inom våldsbejakande miljöer.

[Sveriges Radio Göteborg]

Förskolan måste bli bättre på alla plan

[2019-04-29] Förskolan i Sverige har ett nationellt och internationellt gott anseende och en erkänt viktig funktion i barns lärande och utveckling.

[Göteborgs-Posten]

What is plant blindness?

[2019-04-29] A phenomenon called “plant blindness” means we tend to underappreciate the flora around us. That can have disastrous consequences not only for the environment, but human health. What is the last animal you saw? Can you remember its colour, size and shape?

[BBC]

Forskaren om Det Fria Sverige

[2019-04-26] Det fria Sverige med drygt 1000 medlemmar har sedan i höstas renoverat sitt Svenskarnas hus i Älgarås. Det är ingen slump att de etablerat sig i Skaraborg, menar Christer Mattsson, forskare på den svenska extremhögern.

[Sveriges Radio Skaraborg]

Ökad medierapportering om våld i...

[2019-04-25] skolan fick Johannes Lunneblad, forskare vid Göteborgs universitet, att titta närmare på hur eleverna själva uppfattar våldet och vilka brott som anmäls, skriver Dagens Arena.

[Tidningen Syre]

Så kan IS-barnen tas emot på bästa sätt

[2019-04-25] Det är därför av betydelse att skola, socialtjänst och sjukvård får mandat, resurser men framförallt samhällets förtroende att hantera barnen vid ankomst utifrån ett omsorgsperspektiv och inte ett säkerhetsperspektiv,

[SVT Nyheter]

Göteborgs universitets lärar- och förskolelärarutbildningar...

[2019-04-23] får betyget "hög kvalitet" i en granskning av Universitetskanslerämbetet (UKÄ).

[Tidningen Syre]

Fostran till valfrihet - Skolvalet, jämlikheten och framtiden

[2019-04-23] I mitten av 1990-talet infördes omfattande politiska reformer i det svenska utbildningssystemet. Skolan blev mer marknadsorienterad, kommuner och företag fick möjlighet att driva grund- och gymnasieskolor och det fria skolvalet infördes.

[Örebronyheter]

Vanligt att våld i skolor inte anmäls

[2019-04-22] Det är långt ifrån självklart för skolor att polisanmäla alla fall av våld och hot, enligt SVT:s granskning. Av 81 anmälda ärenden till Arbetsmiljöverket har 32 inte polisanmälts.

[SVT Nyheter]

Jonas Linderoth är tillbaka från tystnaden: "Är orolig hela tiden"

[2019-04-22] Jonas Linderoths bok "Lärarens återkomst" var en svidande uppgörelse med trenderna inom utbildningsvetenskapen och slog ner som en bomb i skolsverige 2016.

[Skolvärlden]

Våld i skolan:»Kommer sällan oprovocerat«

[2019-04-17] Nyhet Bakgrunden till våld i skolan är ofta komplex. Det gör att lärare är tveksamma till att polisanmäla - och det delvis med rätta, säger Johannes Lunneblad, forskare vid Göteborgs universitet.

[Dagens Arena]

Akademin behöver kritiska och nytänkande perspektiv

[2019-04-15] Text: Zahra Bayati Det här är en krönika. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. Utrymme för nytänkande och kritiskt tänkande är bland de viktigaste byggstenarna i akademins identitet.

[Universitetsläraren]

"Lärarna ska inte ta debatten"

[2019-04-12] Att konfrontera elever som har obekväma åsikter kan driva dem in i rasism eller jihadism, menar Christer Mattsson, expert på våldsbejakande extremism. Han uppmanar lärare att i stället föra en dialog.

[Pedagog Stockholm]

Forskar om bråk i skolorna:Skolanställda ambivalenta när de hanterar våld

[2019-04-11] Forskar om bråk i skolorna: Skolanställda ambivalenta när de hanterar våld

[Lidköpingsnytt]

Nytt forskningsprojekt ska lyfta undervisningen

[2019-04-10] För att få in forskningen i klassrummet ska Göteborgs universitet samverka med skolor inom åtta nya projekt. Rektorerna på Ljungviksskolan i Lerum välkomnar satsningen, som ska bidra till att utveckla etikundervisningen.

[Göteborgs-Posten]

Svensk studie: Att ta selfies är inte alls självupptaget och ytligt

[2019-04-08] Många associerar selfies till något självcentrerat och ytligt. Men ny forskning från Göteborgs universitet visar att fotograferandet faktiskt är betydelsefullt för interaktionen med andra människor.

[Femina]

Nya regler kan införas på högskoleprovet - testas för första gången

[2019-04-06] Idag skrivs högskoleprovet på flera platser runt om i vårt avlånga land. I år testas också något nytt - det kan nämligen räcka med att prestera bra på ena provdelen för att komma in på en drömutbildning. Men än så länge gäller det inte alla.

[Nyheter24]

Nya regler på högskoleprovet testas - kan räcka med höga poäng på ena provdelen

[2019-04-06] I dag testar 67 000 individer sina förmågor i ordkunskap, läsförståelse och matematik runt om i landet. Alla rätt på högskoleprovet betyder i praktiken en given plats på drömutbildningen.

[SVT Nyheter]

Undervisning på engelska förstör inte svenskan

[2019-04-05] Svenskan behöver inte bli lidande av ämnesundervisning på engelska. Tvärtom. Men för att effekterna ska bli positiva krävs kunskap och lyhördhet hos lärarna, visar ny forskning.

[Tidningen Gymnasiet]

Ny forskning vid Göteborgs universitet: selfies förstärker gemenskapen

[2019-04-04] Tänker du att havet av selfies på sociala medier är ett tecken på ökad självupptagenhet? Tänk om - selfien förstärker gemenskapen mellan människor, menar ny forskning vid Göteborgs universitet.

[Göteborgs-Posten]

Ny studie: Selfies är inte lika själviska som man kan tro

[2019-04-04] Under hashtaggen selfie på Instagram finns det över 350 miljoner inlägg. Ett fenomen som tidigare associerats med självupptagenhet, men enligt en ny studie är selfien mer än bara det.

[SVT Nyheter]

Skolans problem är stöket - inte segregationen

[2019-04-04] DEBATT. Slutsatserna i OECD:s nya rapport om den svenska skolan har förvrängts i...

[di.se]

Forskning: Ta selfies på jobbet - stärker gemenskapen

[2019-04-04] Kommunikation Lästid XX min Text Gustaf Nilsson Publicerat Twitter Facebook LinkedIn Forskning: Ta selfies på jobbet - stärker gemenskapen Är selfies en självupptagen handling?

[Chef]

Svenska forskare: Att ta en selfie är inte bara en egokick

[2019-04-04] Är selfiebilder ett bevis på vår tids självupptagenhet? En ny studie från Götebo...

[Dagens Nyheter - Login]

Selfies förstärker gemenskap snarare än att visa på självupptagenhet

[2019-04-04] Att ta selfies med mobiltelefonen på offentliga platser associeras ofta med självupptagenhet och ett ytligt beteende.

[Expertsvar]

OECD förespråkar lottade skolplatser

[2019-03-29] Det krävs omfattande reformer om Sverige ska lyckas vända den negativa utvecklin...

[Helsingborgs Dagblad]

Därför går världen under så ofta

[2019-03-29] Pandemier, kärnvapenkatastrofer eller asteroidnedslag. Spelskapare verkar inte kunna få nog av jordens undergång. Postapokalypsen är en vanlig syn i spel - och det är ingen slump, enligt experter.

[Blekinge Läns Tidning]

Ny bok stöttar lärare i dagliga konfliktsituationer

[2019-03-28] Många lärare upplever idag en osäkerhet kring hur de ska göra när ett klassrum blir stökigt eller konflikter uppstår.

[IT-Pedagogen]

Regnbågsbarn sviks ofta av de vuxna

[2019-03-28] Vissa unga lär sig tidigt att tiga om sina familjeförhållanden, och skolan erbjuder sällan en hjälpande hand. Det visar Per Nordéns avhandling Regnbågsungar.

[Tidningen Grundskolan]

Jonna Bornemark: Lärarkårens intellectus - ett motstånd mot mätparadigmen?

[2019-03-21] För att skolan ska stå emot den tendens till förpappring och de krav på fullständig mätbarhet som utgår från NPM- och evidensparadigmen krävs tilltro till lärarkårens beprövade erfarenhet,

[Skola och Samhälle]

Radikala miljöer i Sverige - så ser hoten mot vårt samhälle ut

[2019-03-20] Våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet är snabbt växande problem i Sverige.

[SVT Nyheter]

Bland böcker och ben: Samhällsvetenskapliga och pedagogiska biblioteket

[2019-03-18] Universitetsbiblioteken är under förändring. Ett nytt bibliotek tar inom kort form vid Näckrosdammen och digitalisering sedan 90-talet arbetet med omställningen framåt.

[Spionen]

Ensamme terroristen är inte ensam

[2019-03-17] Brenton Tarrant som misstänks för attackerna i Nya Zeeland verkar ha agerat på egen hand, men den ensamme terroristen är inte ensam, det säger Segerstedtsinstitutets Christer Mattsson, som forskar om högerextremism.

[Sveriges Radio]

Ulrika Wolff får årets Ingvar Lundbergpris

[2019-03-13] Professor Ulrika Wolff vid Göteborgs universitet tilldelas Ingvar Lundbergpriset 2019. Ulrika Wolffs forskning handlar främst om hur man kan få barn med läs- och skrivsvårigheter att läsa bättre och värdet av tidiga insatser.

[Dyslexiförbundet FMLS]

Hon får årets Ingvar Lundbergpris

[2019-03-13] Årets Ingvar Lundbergpris går till professor Ulrika Wolff, som forskar om barns läs- och skrivsvårigheter.

[Svensk Bokhandel]

Ingvar Lundbergpriset till Ulrika Wolff

[2019-03-13] Ulrika Wolff får årets Ingvar Lundbergpris.

[Borås Tidning]

Lärarnas skolutvecklingskonferens i Skåne - Utveckla skolan med vetenskaplig grund

[2019-03-12] Den 16 mars 2019 hålls årets upplaga av Lärarnas skolutvecklingskonferens på Hässleholms Tekniska skola.

[IT-Pedagogen]

Konst ska förhindra växtblindhet

[2019-03-07] Utan växter inga människor lyder en enkel ekvation. Ändå får den gröna världen ofta nöja sig med att vara en kuliss till vår egen värld. Nu har forskare tagit hjälp av konstnärer för att komma till rätta med vår blinda fläck.

[Extrakt]

Veckopanelen: - De kan inte kolla de stora elefanterna, men ska du starta en S-förening så är du illa ute!

[2019-03-02] Swedbank och den misstänkta penningtvätten och hur banken hanterar sin förtroendekris. Justitieministerns förslag till stärkta terrorlagar och Kommunals beslut att ta tillbaka sitt miljonbidrag till Socialdemokraterna.

[Kvartal]

Kontaktinformation

Torsten Arpi, kommunikatör

E-post:
torsten.arpi@gu.se

Telefon:
031-7862161, 0768-581187

Besöksadress:
Västra Hamngatan 25, Göteborg [karta]

tidningar
Sidansvarig: Torsten Arpi|Sidan uppdaterades: 2014-10-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?