Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utbildningsvetenskapliga fakulteten i media

Mediebevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Utbildningsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet skildras i medier.

Politiker - ta ert ansvar!

[2018-12-10] Politikerna i Skövde förstår inte att varje elev har ett värde.

[Skaraborgs Allehanda]

Partille kommun i samarbete med Göteborgs universitet

[2018-11-30] Under läsåret 2017-2018 har utbildningsförvaltningen i Partille kommun genomfört två projekt i samarbete med Göteborgs universitet och nu är ytterligare tre på gång.

[IT-Pedagogen]

- Det er to grunner til at dybdelæring er viktig for elevenes framtidige kompetanse

[2018-11-29] En utfordring for arbeid med dybdelæring i skolen, er at det er flere oppfatninger av hva begrepet betyr og hvordan skolen skal legge til rette for dybdelæring.

[Bedre Skole]

Lokal sajt med nazikoppling avslöjad

[2018-11-25] Herrljunga Lokala sajten Herrljunga nyheter har kopplingar till den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen. Det avslöjade P4 Sjuhärad i veckan.

[Alingsås Tidning]

Tillit: hur når vi dit

[2018-11-23] TillitPedagogiska magasinet har ställt frågan till forskarna Elisabet Nihlfors och Ulf Blossing. Sign, Blyertsteckning, 2013. Dark Switch Light Switch, Pappersskulptur, 2011. Octavia #5, 2018.

[Pedagogiska Magasinet]

Frihet byggs underifrån

[2018-11-23] TillitVägen till större frihet för lärarna går genom en ökad vetenskaplig kunskapsbas i såväl lärarkåren som lärarutbildningen. Men också genom mer relevant, praktiknära forskning, skriver Maria Jarl. Camouflage, Olja på duk, 2013.

[Pedagogiska Magasinet]

Forskare: Detta händer i kroppen när du slutar träna

[2018-11-19] Brukar din motivation till att träna också sjunka under vintern? Så påverkas din kropp när du slutar träna, enligt experter. Lagom är ofta bäst, gällande många saker i livet. Likaså när det gäller kost och träning.

[24 Uppsala]

"Kritiska djurstudier" möter ökat intresse

[2018-11-19] Att avskaffa djurförtrycket är målet med "Kritiska djurstudier" som är en slags genusvetenskap för djur. Intresset för ämnesområdet växer, berättar forskaren Helena Pedersen.

[Världen idag]

Diabetesgalan 2018

[2018-11-14] Över en halv miljon svenskar lever med diabetes. Och varje dag dör mer än fem personer till följd av sjukdomen i Sverige. Men Diabetesgalan kan göra skillnad där pengarna som samlas in går oavkortat till livsviktig diabetesforskning. Inslag med Hannah Helgegren, doktorand på institutionen för kost- och idrottsvetenskap kommer efter 1:02 och 1:06.

[TV3/Viafree]

Barn och äldre under samma tak - fenomen som kommer bli vanligare

[2018-11-09] Det blir allt vanligare att svenska städer förenar barn och äldre genom olika verksamheter. Men trots det behöver vi ännu fler mötesplatser i Sverige, enligt Natalie Davet, doktorand i barn-och ungdomsvetenskap vid Göteborgs universitet.

[SVT Nyheter Norrbotten]

Svart på vitt - svårt bryta segregationen i skolan |

[2018-11-05] På ena skolan egna laptops, på den andra delar 400 elever en sal med stationära datorer. Elever från hem med låg utbildning får sämst undervisning - bäst undervisning finns på skolor med välbärgade föräldrar.

[Forskning.se]

Frank Bach: Enfaktorsmodellen som förklaring till allt

[2018-11-05] Magnus Henrekson har lanserat en förklaringsmodell till de sjunkande skolresultaten och den låga attraktionsgraden för läraryrket i Sverige,

[Skola och Samhälle]

När ojämlikheten skenar och fåväldet breder ut sig

[2018-11-03] 181103] Vi är på väg bort från det samhälle som vi länge tagir för givet. Den solidariska politiken övergår i uppsplittring, individualisering och ökande klyftor.

[Alba]

Appar i förskolan ingen genväg till 31.10.2018 06.41

[2018-10-31] Surfplattor och appar gör nu på allvar intåg i förskolan. Men med ny teknik kommer inte bara möjligheter utan också faror. Det digitala kan inte ersätta pedagogens aktiva roll, visar en ny avhandling vid Göteborgs universitet.

[Hufvudstadsbladet]

Appar i förskolan ingen genväg till lärande

[2018-10-30] Surfplattor och appar gör nu på allvar intåg i den svenska förskolan. Men med ny teknik kommer inte bara möjligheter utan också faror. Det digitala kan inte ersätta pedagogens aktiva roll, visar en ny avhandling vid Göteborgs universitet.

[Svenska Dagbladet]

"Konstruktivismen är utbredd i skolan"

[2018-10-29] En stor majoritet av lärarna uppger att de huvudsakligen ser sin roll som en handledare snarare än som en kunskapsförmedlare, skriver ett flertal debattörer i en slutreplik om kunskapssynen i den svenska skolan.

[Svenska Dagbladet]

Barns välbefinnande och lärande i förskolan

[2018-10-22] Förskolan är en hälsofrämjande arena och merparten av barnen deltar i förskolans verksamheter. I förskoleåldern grundläggs barns kognitiva, sociala, språkliga, emotionella och motoriska kompetenser.

[Västra Götalandsregionen]

Har akademin ett ansvar för att vi sitter i klistret?

[2018-10-22] Text: Zahra Bayati Det här är en krönika. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. Vår värld har en del problem just nu. Även om vissa hävdar motsatsen, så kan vi konstatera några faktum: Det ser mörkt ut för miljön, domedagsmörkt.

[Universitetsläraren]

"För oss normala är Jordan B Peterson Messias"

[2018-10-19] Han kallas både manlighetens räddare och extremistisk demagog. Jordan B Peterson säljer miljoner böcker och talar inför utsålda arenor. Vad är hans dragningskraft?

[Svenska Dagbladet]

Högskolorna dräneras på mattelärare

[2018-10-18] Konkurrensen om lärare i matematik dränerar lärarutbildningarna på kompetens. Nä...

[Dagens Nyheter - Login]

Bristande återkoppling för gymnasister på yrkesprogram

[2018-10-18] Var tredje ungdom i åldern 16 20 år studerar på något av de tolv nationella yrkesprogram inom gymnasieskolan som leder till en yrkesexamen.

[Tanalys]

Konflikter i klassrummen!

[2018-10-15] Studentlitteratur AB Dela Religion har blivit ett alltmer laddat ämne i samhällsdebatten och i skolan. I de mångkulturella klassrummen kan det bli ordentliga konflikter.

[Via TT - Pressmeddelanden]

Vänner är viktigare än fotboll

[2018-10-08] Klubbens kontrakt är sju sidor långt, tonen tuff. Att få ihop livet som framgång...

[Dagens Nyheter - Login]

Ny studie: Mat viktig del av ungas identitet

[2018-10-06] Tränaren, föräldern, tv-kocken och hemkunskapsläraren. Ungdomar får budskap om vad de ska - och inte ska - äta. En ny studie visar att unga ser maten de äter som en del av sin identitet.

[SVT Nyheter Väst]

Se alla bilder från högskoleceremonin

[2018-10-05] Ola och Anna Rosling Rönnlund har med sitt program fått världen att se hälsostatistik på ett nytt sätt. Nu har de fått sin doktorshatt vid Högskolan i Skövde. Se alla bilder från den högtidliga ceremonin.

[Skaraborgs Läns Tidning]

Få alla bitar på plats lättare sagt än gjort

[2018-10-04] Förändra skolkulturenForskarna vet vilken skolkultur som borgar för framgång. Men erbjuder ingen quick fix för dem som saknar den.

[Chef & Ledarskap]

Nyfiken apostel i lärandets tjänst

[2018-09-21] PorträttHan är pappa till variationsteorin och learning study. Få forskare har gjort större avtryck i svenska lärares förkovran än Ference Marton. Ference Marton har verkat på Göteborgs universitet under större delen av sitt yrkesliv.

[Pedagogiska Magasinet]

Stoppa skattepengar som går till mental träning

[2018-09-19] Mental träning ska inte finansieras av skattemedel förrän det finns vetenskaplig...

[Dagens Nyheter - Login]

"Sannolikt att luften går ur NMR"

[2018-09-18] Det blir nu tydligt för oss alla att NMR är betydligt mer skrämmande när de marscherar med 800 personer än när de samlar betydelselöst fler röster i ett riksdagsval.

[Svenska Dagbladet]

"Det kan bli ordentliga konflikter i klassrummet"

[2018-09-14] Didaktik I religionsundervisningen ställs mångkulturen i skolan på sin spets, vilket lärarna inte är rustade för. Det menar professor Peder Thalén som ger ut en bok som ska vara ett stöd i att hantera utmaningarna.

[Lärarnas Tidning]

Forskaren om nazistiska NMR:s uteblivna valframgångar: "De kommer ha svårt att ladda om"

[2018-09-10] Risken finns att enskilda individer i nazistiska NMR radikaliseras till våld. När valresultatet inte gick som de ville antyder nazisterna nu revolution, men kommer ha svårt att ladda om. Det menar forskaren Christer Mattsson.

[Avesta Tidning]

Nazister kan få svårt att kraftsamla efter valfloppen

[2018-09-10] Det blev inga mandat för nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen, trots kandidater i kommunvalen i Boden, Kungälv och Ludvika.

[F-Plus]

Högerextremister klagar på valfusk - medveten strategi

[2018-09-10] SD nådde inte över 20 procent och högerextrema Alternativ för Sverige och nazist...

[Expressen]

NMR kommer inte in i Kungälv

[2018-09-10] Nordiska motståndsrörelsen kommer inte in i kommunfullmäktige i Kungälv, visar valnattens resultat.

[SVT Nyheter Väst]

Nynazister fotograferte folk i valglokaler: - Merkelig

[2018-09-09] En mann ble fotografert av Den nordiske motstandsbevegelsen mens han valgte stemmeseddel.

[TV2]

Forskare: Nazisten får en viss hjältestatus i NMR

[2018-09-05] Peter Holm kommer att fortsätta ha en ledarroll inom nazistiska NMR efter avtjänat fängelsestraff. Det säger forskaren Christer Mattsson vid Segerstedtuniversitetet på Göteborgs universitet till TT.

[F-Plus]

Lärarutbildningen i fokus när högskoleministern besöker Göteborgs universitet

[2018-09-05] Hur är det att studera till pedagog? Det ska Helene Hellmark Knutsson diskutera med studenter, lärare och professorer vid ett besök på Göteborgs universitet, torsdagen den 6 september. Tid: 6 september 2018 kl. 13.30 till kl.

[Regeringskansliet]

Prisregn över Studentlitteraturs författare

[2018-09-05] 5.9.2018 08:00 | Studentlitteratur AB Dela Studentlitteraturs författare prisas i tre av sex kategorier när läromedelsförfattarpriset Lärkan delas ut på Skolforum den 29 oktober.

[Via TT - Pressmeddelanden]

Nazistfästet där NMR vill ta sig in i kommunen

[2018-09-04] KUNGÄLV. Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen syns flitigt kampanjande med flag...

[GT]

Valet 2018: Skola på vetenskaplig grund

[2018-09-03] Hur kan det kritiserade betygssystemet göras bättre? Används för mycket datorer i skolan? Ska vi ha mer katederundervisning?

[Sveriges Radio Vetenskapsradion]

TV: Mediecheferna debatterar: Vilket ansvar har medierna i rapporteringen om nazister?

[2018-08-31] Hur ska medier rapportera om nazister utan att sprida hatet? Det debatterade några av landets främsta publicister i Ludvika under dagen.

[Avesta Tidning]

Experten: "NMR kommer att ha egna 'valobservatörer' - ledningen vill efteråt kunna säga att det var ett 'riggat' val"

[2018-08-31] Inför nazistiska NMR:s marsch i Ludvika på första maj intervjuade ledarredaktionen Förintelseöverlevanden Hédi Fried. Mot slutet sade hon: "Man ska inte vara rädd.

[Avesta Tidning]

Nytt möte mot extremism, sörjer Ludvikas rykte som nazisthåla:"Det finns något vackert i envisheten"

[2018-08-31] Som ung kvinna överlevde hon förintelsen, och på första maj kom Hédi Fried till Ludvika för att se nazisterna marschera, igen. Nu kommer hon tillbaka. På fredagen samlas över hundra engagerade människor - för tolerans, mot extremism.

[Avesta Tidning]

Nazister väntas motdemonstrera utan tillstånd fram till valet: "Måste göra det för att få uppmärksamhet"

[2018-08-27] Annie Lööfs boksignering i Falun är snarare regel än undantag. Nazister kommer under valrörelsen fortsatt demonstrera när andra håller torgmöten. Det tror forskaren Christer Mattsson. - De måste göra det för att få uppmärksamhet, säger han.

[Dalarnas Tidningar]

Så gick det till när Landet Lagom blev Landet Måttlöst

[2018-08-26] Utförsäljningar, nedskärningar och storsatsningar. Från att ha varit ett land so...

[Dagens Nyheter - Login]

Guide till nazistiska NMR:s tankevärld

[2018-08-25] Nordiska motståndsrörelsen syns allt mer. I dag dök rörelsen upp i Stockholm och inför valet kommer NMR att hålla sammankomster i Kungälv. Dessutom har nazisterna fått tillstånd att sätta upp ett valtält i centrala Boden.

[Blekinge Läns Tidning]

Lägre andel gymnasiebehöriga i Halland

[2018-08-25] Här är statistiken för Halland. Lägre andel niondeklassare var behöriga till gymnasiet år 2017 än år 2014. Enligt skolverkets siffror, sjönk andelen gymnasiebehöriga i totalt 230 kommuner.

[24 Halmstad]

Bättre elevhälsa växer sakta fram

[2018-08-24] ElevhälsaRektorerna tar ett större ansvar för elevhälsan än förr, men vägen till en hälsofrämjande elevhälsa verkar lång. En del rektorer ser uppgiften som omöjlig, konstaterar forskare.

[Chef & Ledarskap]

Supernannyn svarar: Är det bra att ha skärmtid för barnen?

[2018-08-21] Är det dumt att låta mitt barn kolla på paddan medan jag storhandlar? Och är två timmar av Youtube-tittande för mycket?

[Metro]

Supernannyns bästa tips vid skolstarten Supernannyn om föräl...

[2018-08-21] Höstterminen drar i veckan i gång för många skolbarn och lediga dagar byts mot s...

[GT]

Nazistiska NMR:s tankevärld

[2018-08-17] Enligt stiftelsen Expo är den svenska nazistmiljön mer aktiv än någonsin, och just NMR har en omfattande nyrekrytering. Men vad står Nordiska motståndsrörelsen för?

[Strömstads Tidning]

NMR planerar demonstration i Stockholm - före valet

[2018-08-06] Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har ansökt om tillstånd hos polisen för en lång marsch genom Stockholms centrum - två veckor före riksdagsvalet. Förra gången NMR demonstrerade i Stockholm blev det kaos vid Mynttorget.

[Svenska Dagbladet]

NMR kan stoppas av nya regler för kommunalval

[2018-08-06] I årets val satsar den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen för första gången på att ta mandat i riksdagen och i tre av landets kommuner.

[ETC]

"Med akademisk examen hade Thomas Eriksson insett bristerna"

[2018-07-29] DEBATT: "Hade Thomas Erikson haft kunskapen och ödmjukheten inför forskning och hur forskningsresultat bör behandlas, hade han sannolikt tidigt insett att den modell han förespråkar,

[Psykologtidningen]

Supernannys semesterråd: släpp prestationskraven!

[2018-07-29] Tror du att en lyckad semester för barn är lika med många och extravaganta aktiviteter? Då är du fel ute, menar supernannyn Anna-Karin Wyndhamn. - Lyxen ligger i att vi är lediga tillsammans i en sammanhängande period.

[Göteborgs-Posten]

Boken "Omgiven av idioter" kallas bluff

[2018-07-27] Boken "Omgiven av idioter" har sålt mer än en halv miljon exemplar. Nu anklagas ...

[Expressen]

Efter Filters sågning av "Omgiven av idioter" - författaren försvarar sig

[2018-07-27] Magasinet Filter ägnar ett långt reportage i juliutgåvan åt att granska författaren Thomas Erikson, och hans hyllade bok " Omgiven av idioter",

[Dagens Media]

Delade meningar om ett förbud för våldsbejakande grupper

[2018-07-26] Efter Almedalsveckan har diskussionen om att bedriva eller vara medlem i våldsbejakande grupper blommat upp.Olika experter har uttalat sig i frågan och enas i att ett eventuellt förbud kan bli svårt att genomföra.

[SVT Nyheter Öst]

Supernannyn: Så undviker du bråk med barnen på semestern

[2018-07-25] Föräldrar måste släppa kraven på att semestern ska vara perfekt och att barnen inte får ha tråkigt.

[Metro]

Professor i pedagogik: "Fria skolvalet ökar segregationen"

[2018-07-25] Det finns så mycket forskning som visar att det fria skolvalet ökar segregationen, menar Marianne Dovemark, professor vid Göteborgs Universitet.

[Proletären]

Kontaktinformation

Torsten Arpi, kommunikatör

E-post:
torsten.arpi@gu.se

Telefon:
031-7862161, 0768-581187

Besöksadress:
Västra Hamngatan 25, Göteborg [karta]

tidningar
Sidansvarig: Torsten Arpi|Sidan uppdaterades: 2014-10-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?