Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utbildningsvetenskapliga fakulteten i media

Mediebevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Utbildningsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet skildras i medier.

Bland böcker och ben: Samhällsvetenskapliga och pedagogiska biblioteket

[2019-03-18] Universitetsbiblioteken är under förändring. Ett nytt bibliotek tar inom kort form vid Näckrosdammen och digitalisering sedan 90-talet arbetet med omställningen framåt.

[Spionen]

Ensamme terroristen är inte ensam

[2019-03-17] Brenton Tarrant som misstänks för attackerna i Nya Zeeland verkar ha agerat på egen hand, men den ensamme terroristen är inte ensam, det säger Segerstedtsinstitutets Christer Mattsson, som forskar om högerextremism.

[Sveriges Radio]

Ulrika Wolff får årets Ingvar Lundbergpris

[2019-03-13] Professor Ulrika Wolff vid Göteborgs universitet tilldelas Ingvar Lundbergpriset 2019. Ulrika Wolffs forskning handlar främst om hur man kan få barn med läs- och skrivsvårigheter att läsa bättre och värdet av tidiga insatser.

[Dyslexiförbundet FMLS]

Hon får årets Ingvar Lundbergpris

[2019-03-13] Årets Ingvar Lundbergpris går till professor Ulrika Wolff, som forskar om barns läs- och skrivsvårigheter.

[Svensk Bokhandel]

Ingvar Lundbergpriset till Ulrika Wolff

[2019-03-13] Ulrika Wolff får årets Ingvar Lundbergpris.

[Borås Tidning]

Lärarnas skolutvecklingskonferens i Skåne - Utveckla skolan med vetenskaplig grund

[2019-03-12] Den 16 mars 2019 hålls årets upplaga av Lärarnas skolutvecklingskonferens på Hässleholms Tekniska skola.

[IT-Pedagogen]

Konst ska förhindra växtblindhet

[2019-03-07] Utan växter inga människor lyder en enkel ekvation. Ändå får den gröna världen ofta nöja sig med att vara en kuliss till vår egen värld. Nu har forskare tagit hjälp av konstnärer för att komma till rätta med vår blinda fläck.

[Extrakt]

Veckopanelen: - De kan inte kolla de stora elefanterna, men ska du starta en S-förening så är du illa ute!

[2019-03-02] Swedbank och den misstänkta penningtvätten och hur banken hanterar sin förtroendekris. Justitieministerns förslag till stärkta terrorlagar och Kommunals beslut att ta tillbaka sitt miljonbidrag till Socialdemokraterna.

[Kvartal]

Stora grupper för små barn

[2019-02-28] Alla vill ha minskade barngrupper i förskolan, men i Göteborg fortsätter grupperna att vara för stora. Det är brist på utbildad personal och svårt att hitta lokaler, samtidigt som staden växer och fler söker förskoleplats.

[Tidningen Syre]

Bättre språkutveckling med ämnesundervisning på engelska

[2019-02-26] Ämnesundervisning på engelska gör inte att eleverna får sämre kunskaper i svenska. Däremot förbättras engelskan och även ämneskunskaperna kan gynnas. Det visar en ny omfattande studie från Göteborgs universitet.

[Lärarnas Tidning]

IS-barnen är barn - inte terrorister

[2019-02-25] En lyckad rehabilitering av barn som traumatiserats i krig genom att bevittna eller rentav själva deltagit i krigshandlingar är fullt möjlig. Det handlar nu om på vilket sätt vi agerar.

[Göteborgs-Posten]

Nya rutiner löste personalpaniken

[2019-02-25] Från stress och osäkerhet till fasta arbetsuppgifter och en tydlig plan B. Genom nya arbetssätt har Furulids förskola fått kontroll över sin bemanning, även om någon blir sjuk.

[Förskolan]

Om läslust, bildning och litteraturundervisning i skolan

[2019-02-20] Vad avgör om barn och unga blir litteraturläsare? Hur gör man som lärare för att undervisa i litteratur när läroplanen är fylld av motstridiga krav?

[IT-Pedagogen]

2019-02-19 Om läslust, bildning och litteraturundervisning i skolan

[2019-02-19] Vad avgör om barn och unga blir litteraturläsare? Hur gör man som lärare för att undervisa i litteratur när läroplanen är fylld av motstridiga krav?

[Karlstads universitet]

Var tredje anmälan om skolvåld rör yngre elever

[2019-02-18] En slöja som slits av, en flicka som blir slagen av 20 andra flickor och en elev som skapar gruppen ”hon knullar med alla” på Snapchat. Bland polisanmälningarna finns många uppgifter om barn som misshandlar, hotar och sedan sprider kränkande material i sociala medier. Dessutom visar GP:s granskning att var tredje anmälan gäller våld bland skolornas låg– och mellanstadieelever.

[Göteborgs-Posten]

Vanligt att skolvåld mellan barn och vuxna anmäls

[2019-02-18] Var femte polisanmälan på grundskolor i Göteborg de senaste två åren rör någon form av konflikt mellan barn och vuxna, visar GP:s granskning. Allt från släktfejder, föräldrar som hotar barn till våld mellan lärare och elever anmäls till polisen.

[Göteborgs-Posten]

Förskolans pedagogik missar målet

[2019-02-18] Nyhet Lärande i förskolan ska vara roligt och lustfyllt. Men en ny studie från Göteborgs Universitet visar att när barn ska lära sig svårare saker så kan informationen gå dem över huvudet.

[Dagens Arena]

Ingrid Pramling Samuelsson och Ingegerd Tallberg...

[2019-02-18] Förskolan har gedigen erfarenhet av att motarbetas, skriver två professorer i dagens SOS. (red.)

[Skola och Samhälle]

Våld och hot vardag i grundskolan – och en stadsdel sticker ut

[2019-02-17] Knivslagsmål, dödshot, strypgrepp och till och med skjutvapen. Fem gånger i veckan anmäldes misshandel, hot eller ofredande på någon grundskola i Göteborg. GP:s granskning av över 300 polisanmälningar visar att en stadsdel sticker ut både till antalet anmälda brott och till hur grovt våldet är.
– Att komma till den skolan var som att vara tillbaka i Syrien, berättar en före detta elev som blev knivhuggen i ett stort skolslagsmål.

[Göteborgs-Posten]

Elever har rätt att välja skola

[2019-02-12] SvD:s ledare kommenterar en avhandliung av Anna-Maria Fjellman, IPS

[Svenska Dagbladet]

Skolvalet ökar skillnader mellan elever i städer och glesbygd

[2019-02-08] skolvalet Medan många elever har gynnats när det gäller ökat utbud av skolor, har elever i glesbygd snarast fått sämre möjlighet att välja skola. Det visar en ny avhandling som har undersökt effekterna av det fria skolvalet 1997-2011.

[Dagens Arena]

GU-utbildningar bland de mest efterfrågade yrkena

[2019-02-08] Arbetsförmedlingen släppte igår sin rapport "Här finns jobben", där de analyserat framtidsutsikterna för olika yrkesgrupper.

[Spionen]

Forskaren: Rättvisare betyg om skolor samarbetar

[2019-02-07] Skolverkets rapport visar på stora skillnader i betygssättningen mellan svenska skolor. Ilona Rinne, universitetslektor vid Göteborgs universitet, menar att det är svårt att uppnå likvärdighet i bedömningen med det nuvarande betygsystemet.

[Skolvärlden]

Forskare: Fria skolvalet förstärker ojämlikheter

[2019-02-05] Det fria skolvalet förstärker ojämlikhet mellan elevgrupper och regioner, det visar en avhandling från Göteborgs universitet där konsekvenserna av det fria skolvalet undersökts.

[Sveriges Radio]

Begränsad frihet i skolvalet på landsbygden

[2019-02-05] Gymnasieelever på landsbygden har fått färre valmöjligheter sedan det fria skolvalet infördes och fler kommuner än tidigare saknar helt gymnasieutbildning. Det visar en ny avhandling vid Göteborgs universitet.

[Lärarnas Tidning]

Ny forskning: Fria skolvalet försämrar likvärdigheten

[2019-02-05] Med det fria skolvalet har antalet gymnasieskolor och valmöjligheter exploderat. Men inte för alla – på landsbygden har skolor istället stängts ner och i utsatta områden nyttjas inte valmöjligheterna. Det visar ny forskning från Göteborgs universitet.

[Skoilvärlden]

Nytt bidrag till lärarutbildningen: Ljungblad skildrar relationen mellan lärare och elev

[2019-02-05] 5.2.2019 13:28:50 | Studentlitteratur AB Dela Läraryrkets relationella dimensioner är något som hittills haft en undanskymd roll inom lärarutbildningen. Ändå är välfungerande lärare-elevrelationer en grundläggande del av en lyckad undervisning.

[Via TT - Pressmeddelanden]

Vi betalar ett högt pris för valfriheten i skolan

[2019-02-01] Skolmisslyckanden och ojämlika resultat blir elevernas och deras familjers eget ansvar, medan privata och kommunala skolor, och det system som skapar skillnaderna, inte ifrågasätts,

[SVT Nyheter]

Regeringen vill reformera lärarutbildningen

[2019-01-28] Den nya regeringskoalitionens januariavtal innehåller flera punkter som syftar till att förbättra skolan.

[Spionen]

"Varför säger de inte som det är?"

[2019-01-26] En vänsterregering som för högerpolitik? Eller högerpolitiker som får vänta förgäves på sina reformer? Veckopanelen resonerar kring de frågorna och många andra av veckans viktigaste spörsmål.

[Kvartal]

Så håller du träningsmotivationen uppe efter nyår

[2019-01-07] Många står på nyårsnatten och lovar att starta ett nytt, hälsosamt liv - nu ska det börja tränas! Men hur gör man för att träningslusten ska hålla i sig och inte ska ta slut efter någon månad? Motivationsforskaren Magnus Lindwall kan knepen.

[Västerbottens-Kuriren]

Så lyckas du hålla nyårslöftet att träna

[2019-01-01] För att lyckas med träningen efter nyår bör du ha en plan och ett mål med ditt tränande. Då blir den mer hållbar - och rolig, säger motivationsforskaren.

[Kungsbacka - Posten]

5 år efter Kärrtorp - så har nazisterna radikaliserats

[2018-12-13] Våld, vapen och hot. Fem år efter attacken fortsätter de 27 dömda Kärrtorpsnazisterna att starta upplopp, sprida hat och slå ner alla som kommer i deras väg.

[ETC]

Läkare: Dödsfall i motionslopp kan undvikas - med hälsodeklaration

[2018-12-12] Deltagare i motionslopp borde få göra en enkel hälsodeklaration för att undvika dödsfall eller andra allvarliga händelser. Det anser en av Sveriges ledande idrottsläkare.

[Sveriges Radio Vetenskapsradion]

Tonåringar mer stillasittande

[2018-12-12] 13 500 steg om dagen är en rekommenderad dagsdos motion för 14-åriga killar. Men det verkar svårt att komma upp i för många.

[Sveriges Radio Vetenskapsradion]

Så påverkas ditt hjärta av träning

[2018-12-12] Varje år avlider flera personer av hjärtstopp när de tränar eller springer motionslopp. Betyder det att det är farligt för hjärtat med intensiv träning? Hjärtat är konstruerat för hårt arbete, men ibland tar det stopp.

[Sveriges Radio P1]

Tonåringar rör sig mycket mindre än tidigare

[2018-12-11] Den vardagliga fysiska aktiviteten bland 14-åringar har minskat kraftigt sedan början av 2000-talet. Det visar en studie vid Göteborgs universitet. - Igår gick jag 6 000 steg i lördags gick jag 24 steg.

[Sveriges Radio]

Politiker - ta ert ansvar!

[2018-12-10] Politikerna i Skövde förstår inte att varje elev har ett värde.

[Skaraborgs Allehanda]

Partille kommun i samarbete med Göteborgs universitet

[2018-11-30] Under läsåret 2017-2018 har utbildningsförvaltningen i Partille kommun genomfört två projekt i samarbete med Göteborgs universitet och nu är ytterligare tre på gång.

[IT-Pedagogen]

- Det er to grunner til at dybdelæring er viktig for elevenes framtidige kompetanse

[2018-11-29] En utfordring for arbeid med dybdelæring i skolen, er at det er flere oppfatninger av hva begrepet betyr og hvordan skolen skal legge til rette for dybdelæring.

[Bedre Skole]

Lokal sajt med nazikoppling avslöjad

[2018-11-25] Herrljunga Lokala sajten Herrljunga nyheter har kopplingar till den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen. Det avslöjade P4 Sjuhärad i veckan.

[Alingsås Tidning]

Tillit: hur når vi dit

[2018-11-23] TillitPedagogiska magasinet har ställt frågan till forskarna Elisabet Nihlfors och Ulf Blossing. Sign, Blyertsteckning, 2013. Dark Switch Light Switch, Pappersskulptur, 2011. Octavia #5, 2018.

[Pedagogiska Magasinet]

Frihet byggs underifrån

[2018-11-23] TillitVägen till större frihet för lärarna går genom en ökad vetenskaplig kunskapsbas i såväl lärarkåren som lärarutbildningen. Men också genom mer relevant, praktiknära forskning, skriver Maria Jarl. Camouflage, Olja på duk, 2013.

[Pedagogiska Magasinet]

Forskare: Detta händer i kroppen när du slutar träna

[2018-11-19] Brukar din motivation till att träna också sjunka under vintern? Så påverkas din kropp när du slutar träna, enligt experter. Lagom är ofta bäst, gällande många saker i livet. Likaså när det gäller kost och träning.

[24 Uppsala]

"Kritiska djurstudier" möter ökat intresse

[2018-11-19] Att avskaffa djurförtrycket är målet med "Kritiska djurstudier" som är en slags genusvetenskap för djur. Intresset för ämnesområdet växer, berättar forskaren Helena Pedersen.

[Världen idag]

Diabetesgalan 2018

[2018-11-14] Över en halv miljon svenskar lever med diabetes. Och varje dag dör mer än fem personer till följd av sjukdomen i Sverige. Men Diabetesgalan kan göra skillnad där pengarna som samlas in går oavkortat till livsviktig diabetesforskning. Inslag med Hannah Helgegren, doktorand på institutionen för kost- och idrottsvetenskap kommer efter 1:02 och 1:06.

[TV3/Viafree]

Barn och äldre under samma tak - fenomen som kommer bli vanligare

[2018-11-09] Det blir allt vanligare att svenska städer förenar barn och äldre genom olika verksamheter. Men trots det behöver vi ännu fler mötesplatser i Sverige, enligt Natalie Davet, doktorand i barn-och ungdomsvetenskap vid Göteborgs universitet.

[SVT Nyheter Norrbotten]

Svart på vitt - svårt bryta segregationen i skolan |

[2018-11-05] På ena skolan egna laptops, på den andra delar 400 elever en sal med stationära datorer. Elever från hem med låg utbildning får sämst undervisning - bäst undervisning finns på skolor med välbärgade föräldrar.

[Forskning.se]

Frank Bach: Enfaktorsmodellen som förklaring till allt

[2018-11-05] Magnus Henrekson har lanserat en förklaringsmodell till de sjunkande skolresultaten och den låga attraktionsgraden för läraryrket i Sverige,

[Skola och Samhälle]

När ojämlikheten skenar och fåväldet breder ut sig

[2018-11-03] 181103] Vi är på väg bort från det samhälle som vi länge tagir för givet. Den solidariska politiken övergår i uppsplittring, individualisering och ökande klyftor.

[Alba]

Appar i förskolan ingen genväg till 31.10.2018 06.41

[2018-10-31] Surfplattor och appar gör nu på allvar intåg i förskolan. Men med ny teknik kommer inte bara möjligheter utan också faror. Det digitala kan inte ersätta pedagogens aktiva roll, visar en ny avhandling vid Göteborgs universitet.

[Hufvudstadsbladet]

Appar i förskolan ingen genväg till lärande

[2018-10-30] Surfplattor och appar gör nu på allvar intåg i den svenska förskolan. Men med ny teknik kommer inte bara möjligheter utan också faror. Det digitala kan inte ersätta pedagogens aktiva roll, visar en ny avhandling vid Göteborgs universitet.

[Svenska Dagbladet]

"Konstruktivismen är utbredd i skolan"

[2018-10-29] En stor majoritet av lärarna uppger att de huvudsakligen ser sin roll som en handledare snarare än som en kunskapsförmedlare, skriver ett flertal debattörer i en slutreplik om kunskapssynen i den svenska skolan.

[Svenska Dagbladet]

Barns välbefinnande och lärande i förskolan

[2018-10-22] Förskolan är en hälsofrämjande arena och merparten av barnen deltar i förskolans verksamheter. I förskoleåldern grundläggs barns kognitiva, sociala, språkliga, emotionella och motoriska kompetenser.

[Västra Götalandsregionen]

Har akademin ett ansvar för att vi sitter i klistret?

[2018-10-22] Text: Zahra Bayati Det här är en krönika. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. Vår värld har en del problem just nu. Även om vissa hävdar motsatsen, så kan vi konstatera några faktum: Det ser mörkt ut för miljön, domedagsmörkt.

[Universitetsläraren]

"För oss normala är Jordan B Peterson Messias"

[2018-10-19] Han kallas både manlighetens räddare och extremistisk demagog. Jordan B Peterson säljer miljoner böcker och talar inför utsålda arenor. Vad är hans dragningskraft?

[Svenska Dagbladet]

Högskolorna dräneras på mattelärare

[2018-10-18] Konkurrensen om lärare i matematik dränerar lärarutbildningarna på kompetens. Nä...

[Dagens Nyheter - Login]

Bristande återkoppling för gymnasister på yrkesprogram

[2018-10-18] Var tredje ungdom i åldern 16 20 år studerar på något av de tolv nationella yrkesprogram inom gymnasieskolan som leder till en yrkesexamen.

[Tanalys]

Konflikter i klassrummen!

[2018-10-15] Studentlitteratur AB Dela Religion har blivit ett alltmer laddat ämne i samhällsdebatten och i skolan. I de mångkulturella klassrummen kan det bli ordentliga konflikter.

[Via TT - Pressmeddelanden]

Vänner är viktigare än fotboll

[2018-10-08] Klubbens kontrakt är sju sidor långt, tonen tuff. Att få ihop livet som framgång...

[Dagens Nyheter - Login]

Kontaktinformation

Torsten Arpi, kommunikatör

E-post:
torsten.arpi@gu.se

Telefon:
031-7862161, 0768-581187

Besöksadress:
Västra Hamngatan 25, Göteborg [karta]

tidningar
Sidansvarig: Torsten Arpi|Sidan uppdaterades: 2014-10-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?