Where are the animals in the Sociology of Climate Change?

Föreläsning

Nätverket GU-CAS (Göteborgs universitets nätverk för kritiska djurstudier i Antropocen) arrangerar en öppen gästföreläsning med Richard Twine ''Where are the animals in the Sociology of Climate Change?'' Föreläsningen ges på engelska. Dr Richard Twine är Senior Lecturer in Social Sciences och Co-Director of Centre for Human/Animal Studies (CfHAS), Edge Hill University, UK.

GU-CAS bjuder på vegansk lunch. Meddela oss gärna om du vill komma genom att skicka ett mail till gu-cas@ped.gu.se senast fredagen den 25 maj. Välkomna!

Abstract
The emergence of interdisciplinary animal studies during the last few decades challenges the social sciences to critically reflect upon humanist ontology and to paint a more comprehensive picture of social lives. A posthumanist turn has obvious implications for re-visioning much sociological focus with the sociology of the family, and the sociology of health and illness constituting obvious examples. However, my concern in this paper is with the recent emergence of a sociology of climate change during the last ten years. It argues that the emergence of this Sociology of climate change (SCC) has, surprisingly, proceeded without a critical interrogation of its own residual humanism as evidenced by the exclusion of other animals. The paper proceeds in three main sections. Firstly, by conducting a survey of 12 key texts and their framings of the SCC we can grasp the extent to which animals are featured, or otherwise. In the second and third sections the paper draws upon the examples of the animal-industrial complex and certain human/insect relations as relevant illustrations of why the SCC ought to have a far more animal friendly ontology.

Senare på kvällen, kl 18, kommer Richard även att hålla ett seminarium på temat "The limitations of being 'vegan for the animals'". Lokal: Frilagret, Heurlins plats 1. (Arrangeras i samverkan med PUSH Göteborg.)

Föreläsare: Dr Richard Twine, Edge Hill University, UK

Datum: 2018-06-13

Kategorier: Hållbar utveckling

Arrangör: GU-CAS, Göteborgs universitets nätverk för kritiska djurstudier i Antropocen