Nya internationella studenter på plats

Nyhet: 2017-02-01

Vid kursstarterna i mitten av januari var 25 nya internationella studenter vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten på plats för en introduktion av sina kommande kursledare och av International Student Office Pedagogen, ISOP.

Introduktionen för fakultetens nya internationella studenter är sedan fyra år ett återkommande evenemang. Presentation av fakulteten, av ISOP, mycket praktisk information, presentation av GUL, GU:s elektroniska lärplattform och framträdanden av några av de kommande kursledarna var något av det som stod på programmet. ISOPs koordinatorer Ilse Hakvoort, Cecilia Nihlén och administratör Patricia Perla organiserade och höll ihop introduktionen.

Ger bredd och djup

En av de nya studenterna är Cyriel Van Looveren. Han är 20-årig lärarstudent från Leuven i Belgien och studerar till gymnasielärare i matematik och historia vid UCLL, universitetet i Leuven. Han kommer inom ramen för Erasmusutbytet fram till i juni läsa fyra kurser vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten.
– Även om kurserna jag läser här inte har direkt koppling till mina studier i Belgien ger de mig en bredd och ett djup i synen på undervisning, säger han.

Öppen attityd

Valet av Göteborg universitet och Sverige styrdes av flera saker:
– Till att börja med var jag nyfiken på Sverige. Detta är första gången jag är här. Min bild av svenskar var att de var introverta, vänliga, flerspråkiga och med öppen attityd och jag har redan mött många trevliga människor här. Göteborgs universitet erbjöd en trevlig variation av kurser och har rykte om sig som ett av Sveriges bättre. Och så här långt har undervisningen varit mycket bra.
Vissa skillnader mot undervisningen vid det egna universitetet har han redan lagt märke till.
– Här finns väldigt många kvinnliga föreläsare och grupperna är mindre här än vid mitt eget universitet. Alla här är väldigt öppna och välkomnande, vilket ju i och för sig även gäller hemmavid, säger Cyriel Van Looveren.

En eller två terminer

De 25 internationella nykomlingarna på fakulteten är här under en eller två terminer inom ramen för Erasmusutbytet inom Europa eller som utbytesstudenter.
Erasmusstudenterna och utbytesstudenterna läser företrädesvis någon eller några av de engelska kurser som erbjuds vid fakulteten, främst Contemporary Adult Education, Conflict Resolution in Pre-school and School, Educational Assessment, English for Primary School Teachers, Teaching Practice for Exchange students, Teaching Sustainable Development in a Global Perspective samt Human Movement in Biomechanics och ett antal kurser på masternivå.