Internationella studenter introducerade

Nyhet: 2017-08-29

En introduktion av några studenternas kommande kursledare och av International Student Office Pedagogen, ISOP samt en klassisk svensk fika. Det erbjöds de cirka 80 nya internationella studenterna vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten inför höstens kurs- och programstarter.

Introduktionen för fakultetens nya internationella studenter är sedan fem år ett återkommande evenemang. Presentation av fakulteten, av ISOP, mycket praktisk information, presentation av GUL, GU:s elektroniska lärplattform och framträdanden av några av de kommande kursledarna var något av det som stod på programmet. ISOPs koordinator Ilse Hakvoort, administratören Patricia Perla samt utbildningshandläggaren Sara Haug Andersson organiserade och höll ihop introduktionen.

Tävlande och betyg

Bland höstens antagna internationella studenter finns bland annat  masterstudenter till International Master’s Programme in Educational Research (IMER) och masterstudenter till International Master's Programme in Information Technology and Learning.
En av de nya IMER-studenterna är Chin-Chen Liu, 25 år och från Taiwan. När vi träffas har han ännu inte varit i Sverige i ett dygn, men han är trots det inte alls okunnig om Sverige.
Huvudorsaken till att han vill läsa en masterutbildning i Sverige och Göteborg är hans äldre bror.
– Min bror jobbar på Tele2 i Stockholm efter att ha läst en masterutbildning i Stockholm. Han rådde mig att läsa en masterutbildning i Sverige.
Skälen till att hans val föll på IMER är flera:
– Jag är uppvuxen med ett utbildningssystem i Taiwan där tävlande och betyg är allt som räknas. Det är inget jag vill att mina egna barn i framtiden ska behöva erfara. Mycket borde förändras, med utrymme för kreativitet och fysisk aktivitet bland annat, säger Chin-Chen Liu.

Verktyg och förståelse

– Jag hoppas också att IMER kommer att ge mig verktygen och förståelse för hur utbildningsstrukturer och innehåll kan förändras, och att utbildningen ger utrymme för kreativitet och idéer, där inte ett givet svar är det rätta, säger han.
Bland de övriga internationella nykomlingarna på fakulteten finns 46 studenter här under en eller två terminer inom ramen för Erasmusutbytet inom Europa eller som utbytesstudenter. Erasmusstudenterna och utbytesstudenterna läser företrädesvis någon eller några av de engelska kurser som erbjuds vid fakulteten, främst Gender and Education, The School System in a Comparative Perspective, Children's rights and realities, The Global teacher, Educational Game Design, Teaching Pracice for Exchange students samt Technology, knowledge and learning.