Internationell konferens om att mäta skolors utbildningskvalitet

Nyhet: 2016-10-12

Kraven och förväntningarna ökar på möjligheterna att övervaka kvalitet och effektivitet i olika nivåer av skolsystemen. Det gäller såväl nationellt som internationellt.
Den 12-13 oktober samlar en internationell konferens vid Göteborgs universitet starka forskarnamn för att bland annat skapa ett internationellt forum för att främja forskningsfältet och etablera ytterligare nätverk.

– Det krävs robusta statistiska modeller för att identifiera orsakssambanden mellan olika skolrelaterade faktorer och elevens prestationer. Det handlar om komplexa och tekniskt komplicerade mätningar, säger professor Ulrika Wolff som tillsammans med professor Monica Rosén är huvudansvarig för konferensen Challenges in Educational Measurement - Content, Methods and Consequences.

Mätmetoders konsekvenser

De internationella och storskaliga studierna av utbildningskvalitet röner allt större intresse. Mest kända är PISA-studierna – där OECD mäter elevers förmågor inom matematik, naturvetenskap och läsförståelse – samt två mätningar av IEA: PIRLS, som jämför elevers läskunnighet, och TIMSS, som mäter kunskaper i matematik och naturkunskap.
Konferensens tema är dock inte enbart mätfrågor kring de nämnda internationella mätningarna. Fokus ligger också på mätproblematik och mätmetoders konsekvenser generellt vad gäller mätning av utbildningskvalitet.
Syftet med konferensen är bland annat att skapa ett internationellt forum för att främja forskningsfältet, sprida och utbyta ny kunskap och teknik, samt att uppmuntra internationellt samarbete och etablera nätverk.

Skolsystem med god kvalitet

– Främst blir det ett tillfälle att diskutera metodfrågor och utmaningar. Utvecklingen går fort framåt inom forskningsfältet och betydelsen av framgångsrika mätmetoder ökar. Frågorna om hur man bygger upp skolsystem med god kvalitet lär inte tappa i aktualitet, säger Ulrika Wolff.
Konferensen är, utöver att främja de syften som nämnt ovan, även ett tillfälle för institutionen för pedagogik och specialpedagogik att hedra professor Jan-Eric Gustafsson för hans mångåriga och betydelsefulla forskargärning. I och med sin pensionering byter han roll till seniorprofessor under det att hans forskningsaktiviteter fortsätter. Han utsågs nyligen till ny ordförande i Skolkommissionen. Han efterträder därmed Anna Ekström, som nyligen utnämndes till gymnasie- och kunskapslyftsminister.

Tid: 12 okt kl 09.00 – 13 okt kl 17.00
Plats: Kjell Härnqvistsalen, Pedagogen hus A, källarplan, Västra Hamngatan 25.

För mer information:
Professor Monica Rosén, institutionen för pedagogik och specialpedagogik, monica.rosen@ped.gu.se, 0706-532435
Professor Ulrika Wolff, institutionen för pedagogik och specialpedagogik, ulrika.wolff@ped.gu.se, 0705-550919