Ger förskollärarstudenter bok av Pedagogenforskare

Nyhet: 2017-05-11

Lärarförbundet har valt att ge sina studentmedlemmar en specialutgåva av boken Förskollärarkompetens i förändring när de inom kort tar sin förskollärarexamen. Boken - skriven av de tre professorerna Sonja Sheridan och Pia Williams vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande samt Anette Sandberg vid Mälardalens högskola - anses vara den bästa för att ge medlemmarna en bra start i arbetslivet.

I förordet vänder sig Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand till de nyblivna förskollärarna och skriver bland annat: ”Jag hoppas att den här boken kommer väl till pass i din fortsatta yrkesutövning och utveckling. Du kommer att göra stor skillnad för många barn varje dag!"
Boken utkom 2015 och bygger på de slutsatser som de tre forskarna drog i ett forskningsprojekt, med samma namn som boken, bedrevs med medel från Vetenskapsrådet.

Kunskapen om hur och varför begränsad

Lärarförbundets representanter bedömde centralt och i diskussioner med de lokala ombuden att boken var den bästa som de kunde tänka sig, för att ge förskollärarstudenterna en bra start i arbetslivet.
– Vi är mycket glada och hedrade att vår bok valts ut. Vi hoppas att boken kan inspirera och ge nya infallsvinklar till de nya förskollärarna. De är verkligen på väg in i ett mycket spännande yrke, säger Pia Williams.
– Idag vet vi vad förskollärare förväntas göra i förskolan och vilka aktiviteter som pågår där. Däremot är kunskapen om hur och varför förskollärare gör vad de gör begränsad, säger Sonja Sheridan.

Tillägna sig specifika kunskaper

Att vara förskollärare innebär att man ständigt är beredd att tillägna sig de specifika kunskaper och färdigheter som behövs vid en viss tid och i ett visst sammanhang.
– Boken ger boken fördjupad kunskap och förståelse av hur förskollärares kompetens kommer till uttryck i förskolans praktik, men också vad en genomgripande kompetensutveckling bör ta avstamp i, säger Sonja Sheridan.