Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tidigare studenter inspirerade och coachade

Nyhet: 2013-01-17

Hälsopromotionsprogrammets studenter fick ett uppskattat besök inom ramen för sin kurs ”Coaching för fysisk aktivitet” när två tidigare studenter vände åter för en dag och föreläste och ledde workshopar i coaching.

Sofia Böhmfeld, t v, och Pia Skovdahl.Sofia Böhmfeld är idag hälsoutvecklare på Feelgood Företagshälsa i Göteborg. Pia Skovdahl är lärare, produktutvecklare och delägare på Fustra i Norge. De båda kurskamraterna examinerades från utbildningen för ett och ett halvt år sedan.
Många av frågorna från hälsopromotionsstudenterna gällde hur de två gick tillväga för att skaffa de jobb de nu har.
De bådas budskap till studenterna på programmet var tydligt:
Även om framtiden kan kännas oviss just nu så finns det möjligheter efter utbildningen. Den sista terminens verksamhetsförlagda utbildning är av strategisk betydelse för framtiden:
- Antingen kan man se det som en möjlighet att eventuellt skaffa praktik där man senare kan söka anställning. Eller så använder man tiden till att lära sig maximalt, för framtiden, sade Sofia Böhmfeld.

Arbetar proaktivt

Hon ordnade för egen del sin verksamhetsförlagda utbildning genom att kontakta en av utbildningens externa föreläsare som arbetade som hälsopedagog inom primärvården. Det gav möjlighet att följa arbetet som hälsopedagog och strax efter examen fick hon hoppa in och vikariera på den tjänsten.
Nu arbetar hon som hälsoutvecklare på ovan nämnda privata företagshälsovård.
- Jag arbetar proaktivt med coaching genom exempelvis hälsoprofiler, arbetar med samtal, individuellt och i grupp. Det handlar om motivation, hälsa och kost och om hur man exempelvis behåller det friska på ett företag med flera hundra anställda, säger Sofia Böhmfeld.
De båda tidigare studenterna minns mycket väl känslan i slutet av deras egen utbildning, att de hade stor kunskapsbredd men saknade specialistkompetens.

Möjlighet se helheter

- Men nu kan jag istället se att det har inneburit möjligheten att se helheter, vilket har gjort oss lämpade att projektleda och leda team. En del saker löser sig dessutom efter hand. Ingen förväntar sig att ni ska vara kompletta direkt efter examen, säger Sofia Böhmfeld.
- Man det innebär också en bra utgångspunkt och möjlighet att fördjupa sig senare inom ett område man verkligen brinner för, säger Pia Skovdahl.
Efter en inledande presentation och diskussion vidtog sedan själva workshopen i coaching. Där fick studenterna fick testa coaching enskilt och i grupp med fokus på metoden och redskapen för att ge hjälp och stöd till andra så att de lyckas med sin uppgift, löser sitt problem, hanterar sin utmaning eller genomför sin förändring.
Kursansvarige Peo Hillman på institutionen för kost- och idrottsvetenskap understryker vikten av att alumner återkommer till utbildningen och delar sina erfarenheter om övergången från studier till arbetslivet med nuvarande studenter.
- Det känns stimulerande att återse dem och att se hur deras lärande och växande har fortsatt även utanför universitetets väggar, säger han.

Läs mer om Hälsopromotionsprogrammet >>


AV:

Kontaktinformation

Torsten Arpi, kommunikatör

Besöksadress:
Västra Hamngatan 25, Göteborg

Telefon:
031-7862161, 0768-581187

Fax:
031-7862242

Sidansvarig: Torsten Arpi|Sidan uppdaterades: 2017-01-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?