• Med fokus på norm och normalitet i barns vardagsliv

[2017-01-18] Utbildningsvetenskapliga fakulteten har antagit Anette Hellman, verksam vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, som docent i pedagogik.

• Undersöker villkoren för hur utbildning bedrivs

[2017-01-17] Tre frågor till Eva Reimers, nyanställd professor i pedagogiskt arbete vid institutionen för didaktik och pedagogisk profession.

• Mer explosiv elitfotboll kräver förändrad och individualiserad träning

[2017-01-11] Dagens elitfotboll utmärks av markant fler ruscher. I engelska Premier League handlar det om en 50-procentig ökning den senaste tioårsperioden, vilket gör att spelarna springer sig trötta och behöver återhämta sig. Det resulterar i matcher där tempot varierar mer än vad fallet var förr och detta nya spelmönster ställer krav på förändrad träning. Det visar forskning från Göteborgs universitet.

• Olika syn på vad en lärare i religionskunskap ska kunna

[2017-01-04] Arbetet som lärare i religionskunskap är komplicerat. Religionsundervisningen är mångfacetterad, inte minst mot bakgrund av alla de aspekter av religion som debatteras idag, även i media. Dessutom finns det inom lärarutbildningen olika åsikter om vad som är viktiga kunskaper för en lärare i religionskunskap, visar en avhandling vid Göteborgs universitet.

• Ledarkultur med mörk baksida

[2016-12-27] Hot, kränkningar och våld. Ledarkulturen inom elitgymnastiken har en mörk baksida. Men nu sjösätts en rad internationella forskningssamarbeten, bland annat efter en forskningskonferens som genomfördes vid Göteborgs universitet i början av november.

• Monica Johansson ny prodekan vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten

[2016-12-22] Rektor har utsett Monica Johansson, universitetslektor vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik, till ny prodekan vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten efter genomfört rådgivande val vid fakulteten.

• IKI arrangerar seminarier om hållbar matkonsumtion för klimat och hälsa

[2016-12-22] Det finns idag mycket kunskap om hur mat och matproduktion påverkar klimatet och vår miljö negativt. Likaså finns det kunskap om hur olika näringsämnen påverkar kropp och hälsa och vad som händer när näringsintaget är bristfälligt. Trots att dessa två aspekter på vår matkonsumtion går hand i hand sker diskussionerna ofta på olika arenor. Med början under senare delen av vårterminen 2017 arrangerar därför institutionen för kost- och idrottsvetenskap en seminarieserie med fokus på hållbar matkonsumtion för både klimat och hälsa.

• Första excellenta läraren vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten utnämnd

[2016-12-19] Fyra frågor till Annika Bergviken Rensfeldt, proprefekt och lektor i pedagogik med inriktning mot lärande och IT vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, som är den första vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten som utnämnts till excellent lärare.

• Värdefulla möten när CUL-doktorander konfererade

[2016-12-15] En chans att formulera sig kring sin forskning och få efterlängtad respons, både från andra doktorander och seniora forskare. Det var uttalade synpunkter på Mötesplats CUL, den konferens forskarskolan med samma namn arrangerade för en tid sedan.

• Professor Ove Sernhede hyllad för sin forskargärning

[2016-12-13] Med en vänbok hyllas Ove Sernhede, professor i barn- och ungdomsvetenskap vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, av nationella och internationella forskare. Forskarkollegorna uppmärksammar att han i över 30 år fungerat som intellektuell inspirationskälla för ungdoms- och kulturforskare.