• Barns skolgång och framtidsutsikter villkoras under asylprocessen

[2017-09-20] I en osäker livssituation kan skolan utgöra en fast och trygg plats för asylsökande barn. Särskilt central är lärarens roll för hur barnen tas emot i skolan och för de förutsättningar som skapas för barnen i skolvardagen. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

• Skillnader i genomslag för tidiga betyg och tidiga nationella prov

[2017-09-18] Svenska lärares arbete har under de senaste decennierna alltmer kommit att präglas av bedömningar och tester av elever. Betyg i lägre årskurser och fler nationella prov har införts. Men en studie vid Göteborgs universitet visar hur delar av undervisningens och skolans syften och mål därmed riskerar att gå förlorade.

• Nya doktorander på plats i forskarskolan i utbildningsvetenskap

[2017-09-15] Sedan starten 2005 har 63 doktorander disputerat vid Forskarskolan i utbildningsvetenskap vid Göteborgs universitet. I slutet av augusti var det utbildningsstart och internat för de nio nya doktorander som antagits efter att 83 ansökt.

• Manliga bönder och kvinnliga lärare flyttar hem efter högskolestudier

[2017-09-14] Efter högskolestudier är det främst män som studerat skogs- och lantbruk samt kvinnor som utbildat sig till lärare som återvänder till de mindre tätbefolkade regioner på landsbygden som de kommer ifrån. Det framgår av en avhandling vid Göteborgs universitet.

• Stor tilltro till diagnoser som lösning på oro i skolan

[2017-09-06] Neuropsykiatriska diagnoser får mycket ofta förklara skolelevers utåtagerande beteende. Det visar forskning vid Göteborgs universitet.

• Ny bok ger stöd för multimodal undervisning utanför bildämnet

[2017-08-30] Hallå där Margaretha Häggström, adjunkt och doktorand vid institutionen för didaktik och pedagogisk profession och en av redaktörerna för den nyutkomna boken "Visuell kunskap för multimodalt lärande" som fokuserar hur uttrycksformer som bild, text, ljud och musik i kombination kan fungera som verktyg i många av skolans ämnen.

• Internationella studenter introducerade

[2017-08-29] En introduktion av några studenternas kommande kursledare och av International Student Office Pedagogen, ISOP samt en klassisk svensk fika. Det erbjöds de cirka 80 nya internationella studenterna vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten inför höstens kurs- och programstarter.

• Terminsstart på Pedagogen!

[2017-08-28] Idag är det terminsstart för många av våra studenter. Välkomna!

• Centrum för hälsa och prestationsutveckling inrättat

[2017-08-21] Göteborgs universitet har inrättat Centrum för hälsa och prestationsutveckling, CHP, för att stärka kunskapsområdena fysisk aktivitet, idrott, kost, prestationsutveckling och hälsofrämjande arbete.

• Ali Yildirim ny professor i pedagogiskt arbete

[2017-08-16] Ali Yildirim är ny professor i pedagogiskt arbete vid institutionen för didaktik och pedagogisk profession. Han kommer närmast från Middle East Technical University i Ankara där han arbetat som lärare och forskare de senaste 24 åren och som professor sedan 2003.