• Läs årsmagasinet för 2016!

[2017-03-28] Utbildningsvetenskapliga fakultetens Årsmagasin 2016 speglar i kortfattad form ett urval av det gångna årets viktigaste händelser inom forskning, utbildning och samverkan vid fakulteten.

• Ny riktad lärarutbildning för outbildade lärare i fritidshem

[2017-03-27] Det finns en stor brist på utbildade lärare i fritidshem. Därför startar Göteborgs universitet en ny utbildning för att fånga upp dem som redan arbetat eller arbetar på fritidshem, men som saknar den formella behörigheten för tjänsten.

• Skolbarn utvecklar svenskan med musik

[2017-03-23] Svenskämnet i skolan innehåller en spänning mellan att vara ett färdighetsämne och ett ämne där estetiska uttrycksformer ingår i språkarbetet. En avhandling från Göteborgs universitet visar att ett arbetssätt där svenska och musik kombineras kan förbättra elevers språkutveckling.

• Kriterium nu erkänd vetenskaplig publiceringskanal för böcker

[2017-03-23] Kriterium är en plattform för peer review-granskning och urskiljning av högkvalitativa böcker och för att göra dem fritt tillgängliga via open access-publicering. Nu har Norsk Senter For Forskningsdata godkänt Kriteriums ansökan om att upptas på den så kallade Norska listan, vilket innebär att böcker som publiceras via Kriterium får publiceringspoäng.

• Fördomar varierar, "Vi och Dom" består

[2017-03-15] Hallå där Bo Andersson, professor emeritus i ämnesdidaktik, särskilt historia, och aktuell med boken "Vi och Dom på fördomens marknad i skolans värld" som undersöker skolornas läromedel i de samhällsorienterande ämnena med fokus på hur vi behandlar varandra och andra.

• Mindre militarism och mer dialog på ridskolorna

[2017-03-13] Ridlärarna har på dryga 50 år gått från att med hjälp av militära normer förmedla noggrannhet och ansvarstagande till att nu göra det med fokus på dialog och lösning. Det visar en avhandling vid Göteborgs universitet.

• Ny satsning på skolforskning

[2017-03-10] För att öka elevers och svenska skolans måluppfyllelse behövs det mer forskning om skolans verksamhet och undervisningen i klassrummet. Regeringen har därför beslutat att ge fyra universitet, däribland Göteborgs universitet, i uppdrag att bedriva praktiknära forskning i samverkan med kommuner och friskolor inom ramen för en försöksverksamhet. Dessutom får en särskild utredare i uppdrag att presentera förslag på hur samverkan kring praktiknära forskning mellan huvudmän och lärosäten kan stärkas.

• Fullsatt när undervisningsbegreppet inom förskolan diskuterades

[2017-03-08] Kollegiet för didaktik och barns lärande fyllde hela Kjell Härnqvistsalen när man bjöd in till seminarium på temat "Undervisning i förskola - ett rhizomatiskt lärande och/eller ett fokus på lärandets objekt?"

• En skola som lägger grunden

[2017-03-06] Bättre skolresultat, hälsa och minskad segregation. Barn som går i en bra förskola får en bättre utveckling på sikt. - Förskolan lägger grunden för framtidens samhälle, därför måste den hålla hög kvalitet, säger professor Susanne Garvis.

• Barns vardagsliv starkt reglerat

[2017-03-01] Barn i Sverige och USA upplever sin vardag som tydligt reglerad och strukturerad. Men där de amerikanska barnen anger långa skoldagar och läxor som det jobbiga i vardagen pekar de svenska barnen istället på tjat och stress i samband med de dagliga rutinerna. Det framgår av en aktuell studie vid Göteborgs universitet.