Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utbildningsvetenskapliga fakulteten i media

Mediebevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Utbildningsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet skildras i medier.

"Mer hemkunskap kan minska matförgiftningar"

[2017-08-14] Varje år blir över 500 000 svenskar matförgiftade och en tredjedel av dem på grund av dålig mathantering i det egna hushållet.

[Omni]

DN Debatt. För lite hemkunskap ökar risken för matförgiftnin...

[2017-08-14] Runt 500.000 människor drabbas enligt beräkningar av matförgiftning i Sverige va...

[Dagens Nyheter - Login]

Anmält fusk ökar bland studenter

[2017-08-08] Antalet anmälda misstankar om fusk på Göteborgs universitet ökade kraftigt förra året och trenden ser ut att hålla i sig även i år. Hittills har 20 beslut om avstängning fattats och ytterligare 36 ärenden inkommit till disciplinnämnden.

[Göteborgs-Posten]

Allt fler skolor skippar sockret

[2017-08-07] Fakta Skolmatslyftet finansieras av Socialstyrelsen och medel ur privata fonder och drivs av Hälsofrämjandet, projektet syftar till att:: Utveckla restaurangens salladsbord och öka elevernas intag av grönsaker,

[Kurera]

Vilken skola barn går på ska inte avgöra vilka betyg de får

[2017-07-31] Valfriheten har lett till en sortering av eleverna efter socioekonomisk och etnisk bakgrund.

[ETC]

När Berget lade benen på ryggen

[2017-07-24] Avslutning. Att springa tolv kilometer på en och en halv timme fixar nog de flesta, säger Jo Inge. Men fotboll handlar om att löpa fort ofta - och där är jag bra.

[Offside]

Replikskifte om pedagogisk forskning Ledare 2017-07-18 11.48

[2017-07-18] Med anledning av kolumnen Forskningen som är en del av problemet, har följande kommentar inkommit: I söndagens tidning (16 juli 2017) uttalade Inger Enkvist ett hot mot lejonparten av svensk pedagogisk forskning som inte handlar om att

[Svenska Dagbladet]

IT-vurmarna är ett hot mot svenska skolbarn

[2017-07-13] Nu får det vara slut med mässandet om digitalisering. Fler paddor och skärmar st...

[Expressen]

Ge förskolan rätt resurser

[2017-07-13] Gärna mer forskning om förskolan men först och främst politisk hänsyn till det vi vet gör förskolan bra, skriver Ingrid Pramling Samuelsson och Ingegerd Tallberg Broman.

[Göteborgs-Posten]

Oenighet kring KPU:er och lärarutbildning

[2017-07-08] Övernitisk byråkrati, politisk ovilja och lärosäten som är oense om hur lärarutbildningen ska se ut. Det är några hinder för att motverka lärarbristen som kom upp under en paneldebatt i Almedalen.

[Skolvärlden]

Stark övertro till digital skola

[2017-07-04] Digitala redskap som datorspel har blivit en allt vanligare undervisningsmetod i skolan. Men enligt Jonas Linderoth, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet, finns det en stark övertro till den digitala teknikens betydelse för lärandet.

[Göteborgs Fria Tidning]

Prins Daniel kämpar vidare för ungdomars hälsa

[2017-06-29] Prins Daniel deltog i veckan i ett möte med docent Anders Raustorp på Kungliga slottet.Anders Raustorp är docent i sjukgymnastik med inriktning mot fysisk aktivitet vid Göteborgs Universitet.

[Gala magazine]

För 20 år sedan sågs det knappt som möjligt

[2017-06-26] För 14 år sedan blev det lagligt för homosexuella att adoptera i Sverige och för åtta år sedan fick samkönade par rätt att gifta sig. Mycket har blivit bättre för homosexuella män som är pappor - men rent praktiskt finns många svårigheter kvar.

[Stockholms Fria Tidning]

Så kan skolorna höja betygen

[2017-06-23] I framgångsrika skolor anpassar sig lärarna efter eleverna - i skolor med sämre betyg är det tvärtom. Det visar ny forskning från pedagogen vid Göteborgs universitet.

[Göteborgs-Posten]

Efter granskningen av proven: Oroväckande

[2017-06-13] När lärarna Sara Bruun och Patricia Diaz granskade de nationella proven i engelska märkte de att de inte höll internationell standard. - Det är minst sagt oroväckande, säger Patricia Diaz.

[Skolvärlden]

Hon blir svensk supernanny

[2017-06-13] Kaos vid matbordet, skärmberoenden och evighetslånga nattningar. Det är några av de situationer som Anna-Karin Wyndhamn tar sig an i kommande "Supernanny Sverige". Det är föräldrarna jag är på, inte barnen, säger hon.

[Västerviks-Tidningen]

Hon blir svensk supernanny

[2017-06-13] Kaos vid matbordet, skärmberoenden och evighetslånga nattningar. Det är några av de situationer som Anna-Karin Wyndhamn tar sig an i kommande "Supernanny Sverige". Det är föräldrarna jag är på, inte barnen, säger hon.

[Östgöta Correspondenten]

Hon blir svensk supernanny

[2017-06-13] Kaos vid matbordet, skärmberoenden och evighetslånga nattningar. Det är några av...

[Sydsvenskan]

Svårt att vara homosexuell och pappa

[2017-06-08] Göteborgs universitet och Linnéuniversitetet har intervjuat 14 homosexuella män som är föräldrar. Resultatet visar på fortsatta svårigheter för gaypappor trots samhällets växande acceptans.

[QX.se]

Ett framtvingat skolval är inte frihet

[2017-06-04] Replik I min tidigare replik (NA 4/5) refererade jag till en rad vetenskapliga undersökningar och rapporter som tydligt visar att det fria skolvalet ökar skolsegregationen.

[Nerikes Allehanda]

Ingen systemkollaps i Sverige efter hösten 2015

[2017-05-23] Under migrationshösten 2015 beskrevs Sverige befinnas i ett katastrofläge och ordet systemkollaps användes frekvent i samhällsdebatten.

[Nationella sekretariatet för genusforskning]

Barn och unga rör på sig alldeles för lite

[2017-05-10] Minst 60 minuter om dagen. Så mycket ska unga röra sig. Men intresset minskar ju äldre barnen blir. Var femte 15-åring varken idrottar i en förening eller är aktiv på egen hand. Nu slår idrottsforskarna larm om de stillasittande barnen.

[Göteborgs-Posten]

Succé för pulsprojekt - forskare vill studera Ljungbyelever

[2017-05-05] Projektet med pulspassträning på skoltid har blivit en riktig succé. Nyligen fick lärarna själva testa på pulspassen och till hösten planerar kommunen utöka projektet till fler skolor.

[Smålänningen]

Systemkollaps - för vem?

[2017-05-04] Vad innebär det politiska talet om systemkollaps för vår tillit till samhällets funktioner? Vad händer med tilliten till politiker och lagstiftare när migrationspolitiken plötsligt läggs om?

[Nationella sekretariatet för genusforskning]

Mirakelmedicinen motion

[2017-05-04] Om motion vore ett piller skulle det sälja i massor. Den gör oss friskare, starkare, piggare och gladare.

[Piteå-Tidningen]

Friska arbetsplatser, en sjukt bra affär

[2017-05-03] Seminariet inleddes i hälsans tecken med ett livligt samtal om vinster med en hälsosam organisation.

[Västsvenska Handelskammaren]

Ny pedagogik kan minska segregationen

[2017-04-30] Göteborg är en segregerad kunskapsstad. Men det kan finnas sätt att vända trenden, visar en ny rapport om undervisning i underprivilegierade områden. Sverige har inte råd att låta skolor i utsatta områden gå åt skogen.

[Göteborgs-Posten]

Kärnfamiljens revansch

[2017-04-30] Äktenskapen är stabilare, skilsmässorna minskar och fler barn föds. En tänkbar förklaring är ökad jämställdhet mellan könen. Sarah och Johan Björnegård delar på sysslorna.

[Göteborgs-Posten]

Forskning: Faktorerna som utmärker framgångsrika skolor

[2017-04-28] Samförstånd, stabilitet och tydlighet - det är några av faktorerna som utmärker framgångsrika skolor. Det visar ny forskning vid Göteborgs universitet.

[Skolvärlden]

Likvärdig skola handlar om organisation - oavsett elevers bakgrund

[2017-04-25] Välkommen till ett frukostseminarium tisdagen den 9 maj om betydelsen av hur en skola arbetar för att eleverna ska nå goda resultat.

[Svenskt Näringsliv]

Växande barngrupper skapar ilska

[2017-04-25] Samtliga stadsdelar i Göteborg har problem med för stora barngrupper inom förskolan. Orsaken är brist på personal och lokaler. Störst är barngrupperna i Västra Hisingen.

[Göteborgs-Posten]

Synen på elever avgör skolans värde

[2017-04-23] Frågan vad som skiljer en bra skola från en utreds i en ny studie som kommer ut i dagarna. Tre forskare från Göteborgs universitet undersöker ett antal skolor.

[Sveriges Radio]

"Jag behövde bena ut vad som hänt"

[2017-04-21] Lina Brustad i Träslövsläge blev änka när hon var 32 år. Hennes make Joakim dog i cancer. Nu har hon skrivit om deras kärlek, sorgen och om att gå vidare.

[Hallands Nyheter]

Skolvalet med vänstern - bussning eller lottning

[2017-04-20] Skolkommissionen kommer med många goda tankar men förslagen undermineras av att ...

[di.se]

Förslaget: Staten ska ta ett större ansvar för skolan

[2017-04-20] Skolkommissionen vill se ett ökat statligt inflytande över skolan, bland annat i form av en regional statlig myndighet och statliga pengar fördelade efter ett socioekonomiskt index.

[SVT Nyheter Västmanlands]

Maten som får toppidrottarna att prestera

[2017-04-20] Hur äter elitidrottare? Och vad kan motionärerna lära sig av proffsen? Hör om den vetenskapligt framtagna kosten bakom idrottsresultaten. Ända sedan antiken har idrottare testat olika mer eller mindre effektiva dieter.

[Sveriges Radio P1]

Skolkommissionen: Ge mer till skolor med utmaningar

[2017-04-19] Resursfördelningen i skolan är inte tillräckligt behovsstyrd. Det skriver Jan-Eric Gustafsson, ordförande för Skolkommissionen, på DN Debatt. Kommissionen presenterar sitt slutbetänkande på torsdagen.

[Omni]

DN Debatt. Staten bör ge mer stöd till skolor med behov

[2017-04-19] Resursfördelningen i skolan är inte tillräckligt behovsstyrd. Ett av de förslag ...

[Dagens Nyheter]

Ska privatskolor för fattiga finansieras av biståndsmedel?

[2017-04-19] Ny forskning visar att en av de största globala aktörerna inom utbildningsbistånd, GPE, aktivt undviker politiskt känsliga frågor - som frågan om privatisering av utbildningssystemen.

[OmVärlden]

Pressträff om Skolkommissionens slutbetänkande

[2017-04-18] Torsdag 20 april lämnar Skolkommissionen sitt slutbetänkande till utbildningsminister Gustav Fridolin, gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström och Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

[Regeringskansliet]

Airi Bigstenin pitkä koulutie

[2017-04-18] Airi Bigsten om sin resa från första klass i Finland till doktorsexamen i Sverige

[SisuRadio, SR]

Airi Bigsten opettaa tulevaisuuden esikouluopettajia

[2017-04-18] Airi Bigsten om att utbilda förskollärarstudenter

[SisuRadio, SR]

Ny utbildning för yrkeserfarna i fritidshemmet

[2017-04-18] Göteborgs universitet startar en ny utbildning som ska fånga upp alla de som arbetar som outbildade lärare i fritidshem. - Andelen behöriga i fritidshem är väldigt låg.

[Lärarnas Tidning]

Stora barngrupper för förskolan mer ojämlik

[2017-04-17] Stora barngrupper gör förskolan mer ojämlik Max 15 barn per grupp om de är mellan tre och fem år, och max 12 barn per grupp om de är yngre än så.

[Stockholms Fria Tidning]

Könsroller består när handeln flyttar till nätet

[2017-04-12] På nätet är det kvinnorna som sköter matinköpen, enligt en ny studie. Även om sättet vi handlar mat på så sakteliga börjar förändras, har inte mycket hänt ifråga om vem som handlar den.

[Ehandel.se]

Kvinnor får köpa maten - även om det sker online

[2017-04-12] E-handeln med mat, särskilt de färdiga middagskassarna, gör att vi äter nyttigar...

[Dagens Nyheter]

Botaniska hjälper blomblinda

[2017-04-11] Besökarna ska lära sig att se naturen med andra ögon. Det hoppas Botaniska med utställningen Beyond plant blindness. Urbanisering och förtätning av städerna leder till minskad naturkontakt.

[GöteborgDirekt]

Repliker. Pedagogiska forskningen irrelevant för lärare

[2017-04-10] SLUTREPLIK. Det är av yttersta vikt att den forskning som vi studenter möter i l...

[Dagens Nyheter]

Repliker. Okunnigt om pedagogisk forskning

[2017-03-31] REPLIK. I en artikel på DN Debatt (27/3) skriver Isak Skogstad att lärarutbildni...

[Dagens Nyheter]

Förskolans väg mot skola, men vilken?

[2017-03-28] 170328] "Hans slutsats är att den svenska skolan blivit en experimentverkstad för trosvissa pedagoger, klåfingriga byråkrater och besparingsivriga politiker.

[Alba]

Förskolans problem större än antalet barn i grupperna

[2017-03-28] Redan i dag behövs 470 förskoleavdelningar i Göteborg om Skolverkets rekommendationer kring gruppstorlek ska följas. Samtidigt finns det inte tillräckligt med utbildade förskollärare vare sig i befintliga eller nya avdelningar. Det är allvarligt!

[Göteborgs-Posten]

Lika för alla - eller mer till vissa?

[2017-03-25] Fokus Att det finns stora problem med likvärdigheten i svensk skola är de flesta överens om. Men alla definierar inte begreppet på samma sätt.

[Lärarnas Tidning]

Musik gynnsamt för elevers språkutveckling

[2017-03-24] En ny avhandling från Göteborgs universitet visar att elevers språkutveckling kan förbättras genom att kombinera svenskundervisning med musik. Synen på svenskämnet i skolan har förändrats över tid.

[SVT Nyheter]

Levnadsvanor bör integreras i de nya riktlinjerna

[2017-03-23] Vi är kritiska till att Socialstyrelsens olika riktlinjer tillåts krocka med varandra, skriver sju debattörer. Hej! Tack för att du läser Dagens Medicin! För att läsa vidare på vår sajt, behöver du registrera dig som läsare.

[Dagens Medicin]

Brott mot unga sker ofta i skolan

[2017-03-22] Brottsplats skola Misshandel, hot och sexuellt ofredande hör till de vanligaste brotten som begås i skolan. Det visar siffror från Brå. Samtliga siffror avser elever i årskurs 9. Källa: Brå, "Skolundersökningen om brott 2015".

[Lärarnas Tidning]

Många lärare behövs i Västsverige

[2017-03-21] Siffror från Arbetsförmedlingen visar att många västsvenska kommuner söker personal till sina skolor, och många av platserna förblir otillsatta. En av kommunerna som har flest utannonserade tjänster är Lerum.

[SVT Nyheter]

Gabriella har forskat om ridlärarrollen

[2017-03-20] För åtta år sedan började Gabriella Thorell med sina forskarstudier. I slutet av februari kunde hon äntligen spika upp sin avhandling på universitetsväggen i Göteborg.

[Nya Wermlands-Tidningen]

Fotbollsförbund: In med mer glädje i barnidrotten

[2017-03-12] Om vi vill att barn ska vara aktiva är en av idrottsrörelsens viktigaste uppgifter att skapa miljöer som främjar glädje och minskar stress. Det skriver psykologer och företrädare för Skånes och Hallands fotbollsförbund på Aftonbladet Debatt.

[Omni]

Barn idrottar för att det är kul - låt dem fortsätta ha roligt

[2017-03-12] De allra flesta barn och ungdomar idrottar för att ha kul. Samtidigt svarar de flesta som slutar att det beror på skador, hög stressnivå och att det inte längre är roligt.

[Göteborgs-Posten]

Hård press knäcker barn som idrottar

[2017-03-12] Debattörerna: Om unga ska vara aktiva måste idrottsrörelsen skapa miljöer som främjar glädje Debattörerna vill skrota toppning och nivåindelning bland barn som sportar,

[Aftonbladet]

Kontaktinformation

Torsten Arpi, kommunikatör

E-post:
torsten.arpi@gu.se

Telefon:
031-7862161, 0768-581187
Fax:
031-7862242

Besöksadress:
Västra Hamngatan 25, Göteborg [karta]

tidningar
Sidansvarig: Torsten Arpi|Sidan uppdaterades: 2014-10-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?