Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utbildningsvetenskapliga fakulteten i media

Mediebevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Utbildningsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet skildras i medier.

Forskning: Stora barngrupper försvårar likvärdig utbildning på fritidshem

[2017-10-13] Stora barngrupper och ökad boendesegration gör det svårare för fritidshem att ge en likvärdig utbildning. Den slutsatsen dras i en ny avhandling där fritidshem har följts under lång tid. Catarina Andishmand, forskare Göteborgs universitet.

[Lärarnas Tidning]

Supernannyn: Barn behöver ta det lugnt

[2017-10-12] - Barn behöver ha tråkigt ibland. Man behöver inte fylla all tid med massor av aktiviteter. Det säger Supernannyn Anna-Karin Wyndhamn. Anna-Karin Wyndhamn är till vardags doktor i pedagogiskt arbete vid Göteborgs universitet.

[Sveriges Radio Göteborg]

Han ska göra hockeyspelare bättre med hjälp av forskning

[2017-10-11] Erik Lignell är säker, forskning ska göra ishockeyspelare bättre. Han är Sveriges och Nordens första doktorand i matchanalys i ishockey, nu ska Erik Lignell göra ishockeyspelare bättre med hjälp av forskning.

[Ny teknik]

Käk utan kräk

[2017-10-04] Oavsett om du har som rutin att styra upp storkok av matlådor på söndagar, eller om du är van vid att inta din lunch universitetsmatsalen, kan det kännas klurigt att veta hur du ska göra med lunchen när du börjar på universitetet.

[Spionen]

Så kan skolorna bli framgångsrika

[2017-10-03] Litteratur Stabilitet i ledarskapet, tydliga mål och höga förväntningar på eleverna. Peter Fowelin hittar nycklar till en lyckad skolutveckling i några nyutkomna böcker.

[Chef & Ledarskap]

Nytt projekt med fokus på skadeförebyggande

[2017-09-27] Skador är ett stort problem inom svensk ungdomsidrott. Nu drar forskare vid Göteborgs Universitet igång ett tvärvetenskapligt projekt med målet att ta fram evidensbaserade skadeförebyggande strategier.

[Idrottsforskning]

När föräldrarna tar makten

[2017-09-22] Föräldrar Flera studier tyder på att föräldrarna allt mer påverkar skolan och lärarnas undervisning. Forskare varnar nu för att det leder till minskad likvärdighet och ökad press på lärarna.

[Pedagogiska Magasinet]

Sveriges supernanny är - en disputerad lärare

[2017-09-15] Barnuppfostran Hallå där! Anna-Karin Wyndhamn, gymnasielärare i grunden och nu doktor i pedagogiskt arbete vid Göteborgs universitet, som är programledare för TV 3:s nya program Supernanny Sverige. Anna Karin Wyndhamn.

[Lärarnas Tidning]

5 myter kring viktnedgång och vad som faktiskt fungerar

[2017-09-15] Morgonträning och totalt kolhydratsstopp eller en fettrik kost och promenader. Men alla som någon gång kämpat mot kilon vet att det sällan finns en enkel succémetod. Här är fem myter om viktnedgång!

[Allas]

Kraftig kritik mot ny adhd-studie

[2017-09-14] Det finns en övertro på neuropsykiatriska diagnoser som förklaringsmodell till elevers utåtagerande beteende. Den slutsatsen presenterar ett antal forskare vid Göteborgs universitet i en ny studie. Men studien får svidande kritik från flera håll.

[ETC]

Likvärdig skola kräver konkreta insatser

[2017-09-13] I den andra delen av Uppdrag Gransknings reportage om ungdomskriminalitet i Göteborg, riktas särskilt fokus mot skolan.

[ETC Göteborg]

Forskning: Diagnoser riskerar lägga skolans problem på eleven

[2017-09-11] Elevers diagnoser tenderar att förklara oro och stök i skolan - snarare än skolmiljö, det sociala klimatet eller hemförhållanden. Det visar en forskningsstudie från Göteborgs universitet.

[Skolvärlden]

Spelforskaren: "Uppenbart att det finns rasism i spelkulturen"

[2017-09-11] Debatten om hat i spelvärlden har blossat upp på nytt. Kulturnyheterna har pratat med spelforskaren Jonas Linderoth, som ser kopplingar mellan "alt-right"-rörelsen och internets gamingkultur.

[SVT Nyheter]

Stora skillnader mellan skolors vilja att utreda diagnoser

[2017-09-10] Diagnoser får ofta förklara elevers utåtagerande beteende. Men forskare är nu oroliga för att överdiagnosering resulterar i att skolan missar när skolmiljön och dess klimat kan ligga bakom beteendet.

[SVT Nyheter Väst]

Diagnoser kan lägga skolans problem på eleven

[2017-09-08] Elevers diagnoser tenderar att förklara oro och stök i skolan - snarare än skolmiljö, det sociala klimatet, eller hemförhållanden. Det visar en forskningsstudie från Göteborgs universitet.

[Skolvärlden]

Yrkesprogram ska ge högskolebehörighet: Ställer högre krav på lärarna

[2017-09-07] GYMNASIET Regeringen vill utöka antalet timmar på gymnasiets yrkesprogram med matte, engelska och svenska. Med högskolebehörighet hoppas man locka tillbaka fler elever till yrkesprogrammen.

[Dagens Arena]

Skolornas attityd avgör om elever får diagnoser

[2017-09-07] Det finns en stor tilltro till diagnoser som adhd och Aspergers som förklaring t...

[Dagens Nyheter - Login]

Jan-Eric Gustafsson ble æresdoktor ved Universitetet i Oslo

[2017-09-06] Jan-Eric Gustafsson mottok den høytidelige tittelen æresdoktor ved Det utdanningsvitenskapelige fakultet for 2017. Gustafsson var første leder og bygget opp forskningssenteret Centre for Educational Messurement (CEMO) fra bunnen av.

[Forskning.no]

Repliker. "Varför basunera ut osäkra slutsatser?"

[2017-09-06] SLUTREPLIK DN Debatt 31/8. Den mest rigorösa forskningen, i Pisa och i nationell...

[Dagens Nyheter - Login]

Diagnoser ofta lösning på oro i skolan

[2017-09-06] ADHD, ASD och Aspergers syndrom blir ofta förklaringen när elever hamnar i bråk, mobbning och trakasserier, visar forskning vid Göteborgs universitet.

[Statskoll]

Supernannyn Anna hjälper barnfamiljer med vardagen

[2017-09-05] Om jag säger skärp er, då är det till föräldrar- inte till barnen," säger Anna-Karin Wyndhamn i Olofstorp. - Många hjälper barnen med enkla praktiska göromål som dom egentligen klarar själv. Knäpper jackan och hämtar vatten.

[Sveriges Radio Göteborg]

"Det här borde huvudmannen göra själv"

[2017-09-05] Meritering Vem som är en bra lärare borde inte definieras av ett externt företag.

[Lärarnas Tidning]

Repliker. "Likvärdigheten förbättras inte av Heller Sahlgren...

[2017-09-04] REPLIK DN Debatt 31/8. Gabriel Heller Sahlgren hävdar att likvärdigheten i den s...

[Dagens Nyheter - Login]

"Ordning i klassrummet är föräldrars ansvar"

[2017-09-01] Föräldrarna är medansvariga för stöket i klassrummet. Det menar läraren Anna-Karin Wyndhamn, pedagogisk forskare vid Göteborgs universitet - som just nu har en annorlunda arbetsuppgift.

[Skolvärlden]

Henrik Jordahl: Pedagogisk återvändsgränd

[2017-08-30] Höstterminen har börjat i landets skolor. Som förälder har jag märkt att de dominerande pedagogiska idéerna kan vara svåra att förstå.

[Norrbottens-Kuriren]

- Vi mangler språk for hva barnehagelærerne gjør i barnehagen

[2017-08-29] Barnehagelærere både fremmer læring og lærer barna om antall og rom. Men å undervise, gjør de altså ikke. Nå etterlyser forskere språk og begreper som kan beskrive det en barnehagelærer gjør i sin profesjonelle yrkesutøvelse.

[Barnehage.no]

Kartläggningar i förskolan kan bryta mot lagen

[2017-08-23] Förskolan I höst ska Landskrona kommun börja kartlägga förskolebarnens ämneskunskaper i matematik. Men förfarandet saknar stöd i läroplan och skollag, enligt forskare.

[Lärarnas Tidning]

Möt Sveriges första Supernanny

[2017-08-21] Anna-Karin Wyndhamn från Tågarp är Sveriges första Supernanny. I åtta avsnitt får vi se henne hjälpa familjer som av olika anledningar har svårt att få familjelivet att gå ihop. Den 21 augusti sänds det första avsnittet.

[Skånska Dagbladet]

UR Samtiden - Små barns hjärnor och lekfullt lärande: Naturvetenskap i förskolan - UR Skola

[2017-08-21] Vilka föreställningar tar förskolepedagogen med sig in i sitt arbete, och hur påverkar det barns möjligheter till en likvärdig skola?

[Utbildningsradion]

Anna-Karin Wyndhamn är Sveriges nya Supernanny

[2017-08-19] På måndag har "Supernanny Sverige" premiär. Programledare är Anna-Karin Wyndhamn, doktor i pedagogiskt arbete vid Göteborgs universitet. - Det kommer att bli mer humor och mer skratt. För så är det ju i familjer.

[Göteborgs-Posten]

Glöm musiken - det är maten som gör festivalen

[2017-08-18] Är vi vad vi äter? Musikfestivaler av idag handlar åtminstone inte bara om vilka som spelar, utan också om vad som serveras. ETC:s Jenny Damberg går till botten med hur valet av mjölk blev en så stor fråga på festivalscenerna.

[ETC]

Att utvisa till krig är inte värdigt en demokrati

[2017-08-18] Migrationsverket har klarlagt att de utvisningshotade Afghanska ungdomarnas öde ligger i politikernas händer. Därför vänder vi oss nu till regering och riksdag: Ta ert ansvar, sluta peka finger och göm er inte bakom teknokratiska principer!

[Göteborgs-Posten]

Vänd dem inte ryggen - inför amnesti

[2017-08-16] De sittstrejkande ungdomarna kräver inga mirakel.

[Göteborgs-Posten]

"Mer hemkunskap kan minska matförgiftningar"

[2017-08-14] Varje år blir över 500 000 svenskar matförgiftade och en tredjedel av dem på grund av dålig mathantering i det egna hushållet.

[Omni]

DN Debatt. För lite hemkunskap ökar risken för matförgiftnin...

[2017-08-14] Runt 500.000 människor drabbas enligt beräkningar av matförgiftning i Sverige va...

[Dagens Nyheter - Login]

Anmält fusk ökar bland studenter

[2017-08-08] Antalet anmälda misstankar om fusk på Göteborgs universitet ökade kraftigt förra året och trenden ser ut att hålla i sig även i år. Hittills har 20 beslut om avstängning fattats och ytterligare 36 ärenden inkommit till disciplinnämnden.

[Göteborgs-Posten]

Allt fler skolor skippar sockret

[2017-08-07] Fakta Skolmatslyftet finansieras av Socialstyrelsen och medel ur privata fonder och drivs av Hälsofrämjandet, projektet syftar till att:: Utveckla restaurangens salladsbord och öka elevernas intag av grönsaker,

[Kurera]

Vilken skola barn går på ska inte avgöra vilka betyg de får

[2017-07-31] Valfriheten har lett till en sortering av eleverna efter socioekonomisk och etnisk bakgrund.

[ETC]

När Berget lade benen på ryggen

[2017-07-24] Avslutning. Att springa tolv kilometer på en och en halv timme fixar nog de flesta, säger Jo Inge. Men fotboll handlar om att löpa fort ofta - och där är jag bra.

[Offside]

Replikskifte om pedagogisk forskning Ledare 2017-07-18 11.48

[2017-07-18] Med anledning av kolumnen Forskningen som är en del av problemet, har följande kommentar inkommit: I söndagens tidning (16 juli 2017) uttalade Inger Enkvist ett hot mot lejonparten av svensk pedagogisk forskning som inte handlar om att

[Svenska Dagbladet]

IT-vurmarna är ett hot mot svenska skolbarn

[2017-07-13] Nu får det vara slut med mässandet om digitalisering. Fler paddor och skärmar st...

[Expressen]

Ge förskolan rätt resurser

[2017-07-13] Gärna mer forskning om förskolan men först och främst politisk hänsyn till det vi vet gör förskolan bra, skriver Ingrid Pramling Samuelsson och Ingegerd Tallberg Broman.

[Göteborgs-Posten]

Oenighet kring KPU:er och lärarutbildning

[2017-07-08] Övernitisk byråkrati, politisk ovilja och lärosäten som är oense om hur lärarutbildningen ska se ut. Det är några hinder för att motverka lärarbristen som kom upp under en paneldebatt i Almedalen.

[Skolvärlden]

Stark övertro till digital skola

[2017-07-04] Digitala redskap som datorspel har blivit en allt vanligare undervisningsmetod i skolan. Men enligt Jonas Linderoth, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet, finns det en stark övertro till den digitala teknikens betydelse för lärandet.

[Göteborgs Fria Tidning]

Prins Daniel kämpar vidare för ungdomars hälsa

[2017-06-29] Prins Daniel deltog i veckan i ett möte med docent Anders Raustorp på Kungliga slottet.Anders Raustorp är docent i sjukgymnastik med inriktning mot fysisk aktivitet vid Göteborgs Universitet.

[Gala magazine]

För 20 år sedan sågs det knappt som möjligt

[2017-06-26] För 14 år sedan blev det lagligt för homosexuella att adoptera i Sverige och för åtta år sedan fick samkönade par rätt att gifta sig. Mycket har blivit bättre för homosexuella män som är pappor - men rent praktiskt finns många svårigheter kvar.

[Stockholms Fria Tidning]

Så kan skolorna höja betygen

[2017-06-23] I framgångsrika skolor anpassar sig lärarna efter eleverna - i skolor med sämre betyg är det tvärtom. Det visar ny forskning från pedagogen vid Göteborgs universitet.

[Göteborgs-Posten]

Efter granskningen av proven: Oroväckande

[2017-06-13] När lärarna Sara Bruun och Patricia Diaz granskade de nationella proven i engelska märkte de att de inte höll internationell standard. - Det är minst sagt oroväckande, säger Patricia Diaz.

[Skolvärlden]

Hon blir svensk supernanny

[2017-06-13] Kaos vid matbordet, skärmberoenden och evighetslånga nattningar. Det är några av de situationer som Anna-Karin Wyndhamn tar sig an i kommande "Supernanny Sverige". Det är föräldrarna jag är på, inte barnen, säger hon.

[Västerviks-Tidningen]

Hon blir svensk supernanny

[2017-06-13] Kaos vid matbordet, skärmberoenden och evighetslånga nattningar. Det är några av de situationer som Anna-Karin Wyndhamn tar sig an i kommande "Supernanny Sverige". Det är föräldrarna jag är på, inte barnen, säger hon.

[Östgöta Correspondenten]

Hon blir svensk supernanny

[2017-06-13] Kaos vid matbordet, skärmberoenden och evighetslånga nattningar. Det är några av...

[Sydsvenskan]

Svårt att vara homosexuell och pappa

[2017-06-08] Göteborgs universitet och Linnéuniversitetet har intervjuat 14 homosexuella män som är föräldrar. Resultatet visar på fortsatta svårigheter för gaypappor trots samhällets växande acceptans.

[QX.se]

Ett framtvingat skolval är inte frihet

[2017-06-04] Replik I min tidigare replik (NA 4/5) refererade jag till en rad vetenskapliga undersökningar och rapporter som tydligt visar att det fria skolvalet ökar skolsegregationen.

[Nerikes Allehanda]

Ingen systemkollaps i Sverige efter hösten 2015

[2017-05-23] Under migrationshösten 2015 beskrevs Sverige befinnas i ett katastrofläge och ordet systemkollaps användes frekvent i samhällsdebatten.

[Nationella sekretariatet för genusforskning]

Barn och unga rör på sig alldeles för lite

[2017-05-10] Minst 60 minuter om dagen. Så mycket ska unga röra sig. Men intresset minskar ju äldre barnen blir. Var femte 15-åring varken idrottar i en förening eller är aktiv på egen hand. Nu slår idrottsforskarna larm om de stillasittande barnen.

[Göteborgs-Posten]

Succé för pulsprojekt - forskare vill studera Ljungbyelever

[2017-05-05] Projektet med pulspassträning på skoltid har blivit en riktig succé. Nyligen fick lärarna själva testa på pulspassen och till hösten planerar kommunen utöka projektet till fler skolor.

[Smålänningen]

Systemkollaps - för vem?

[2017-05-04] Vad innebär det politiska talet om systemkollaps för vår tillit till samhällets funktioner? Vad händer med tilliten till politiker och lagstiftare när migrationspolitiken plötsligt läggs om?

[Nationella sekretariatet för genusforskning]

Mirakelmedicinen motion

[2017-05-04] Om motion vore ett piller skulle det sälja i massor. Den gör oss friskare, starkare, piggare och gladare.

[Piteå-Tidningen]

Friska arbetsplatser, en sjukt bra affär

[2017-05-03] Seminariet inleddes i hälsans tecken med ett livligt samtal om vinster med en hälsosam organisation.

[Västsvenska Handelskammaren]

Ny pedagogik kan minska segregationen

[2017-04-30] Göteborg är en segregerad kunskapsstad. Men det kan finnas sätt att vända trenden, visar en ny rapport om undervisning i underprivilegierade områden. Sverige har inte råd att låta skolor i utsatta områden gå åt skogen.

[Göteborgs-Posten]

Kontaktinformation

Torsten Arpi, kommunikatör

E-post:
torsten.arpi@gu.se

Telefon:
031-7862161, 0768-581187
Fax:
031-7862242

Besöksadress:
Västra Hamngatan 25, Göteborg [karta]

tidningar
Sidansvarig: Torsten Arpi|Sidan uppdaterades: 2014-10-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?