Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utbildningsvetenskapliga fakulteten i media

Mediebevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Utbildningsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet skildras i medier.

90 minuter pingis bränner semlan

[2017-02-28] Den lockar med sitt lilla pudrade lock och kjol av fluffig, vit grädde. Men det är inte direkt någon hälsokost som vi tuggar i oss på fettisdagen. För att göra av med en semlas energi krävs en hel del ansträngning.

[Dagens Nyheter]

Ändrad livsstil ökar dina chanser att bli riktigt gammal

[2017-02-24] Vad är det som gör att vissa lever länge och blir vad forskarna kallar för supergamlingar? Vi har pratat med professor Ingmar Skoog som förklarar varför svenska kvinnor inte längre blir äldst i världen.

[Dagens Nyheter]

Stora skillnader i andel behöriga lärare

[2017-02-22] På en del skolor och i vissa kommuner är de flesta lärare legitimerade och behöriga i de ämnen de undervisar i. I andra ytterst få, visar Skolvärldens granskning.

[Skolvärlden]

Den som inte tränar kan behandlas sämre i vården

[2017-02-22] Träningsfrälst vårdpersonal kränker patienter som de tycker missköter sin hälsa. Varningen kommer från två forskare som menar att träning blivit vår tids nya religion.

[Dagens Nyheter]

Gymmen har kommit upp från källaren

[2017-02-22] Hur kan vi se på det stora utbudet av psykoterapi, bantningsmetoder, träningsivrare, livsstilsguruer och underhållningspsykologi?

[Dagens Nyheter]

Experten om HV71:s satsning: Man måste ha tålamod

[2017-02-16] Så bygger HV71 sitt framgångsrecept Sportcheferna i HV71 har haft en tydlig strategi sedan de tog över: Att bygga laget kring spelare med stort HV-hjärta. Senast i raden är David Ullström.

[Jönköpings-Posten]

Kriterium nu erkänd vetenskaplig publiceringskanal för böcker

[2017-02-10] Kriterium, ett samarbete mellan Göteborgs, Lunds och Uppsala universitet, har skapat en plattform för peer-review granskning och urskiljning av högkvalitativa böcker och för att göra dem fritt tillgängliga via open access-publicering.

[Medarbetarportalen]

Faktorer som ger framgång

[2017-02-03] Samsyn kring uppdraget, tydliga mål och stabilitet. De är tre kännetecken på framgångsrika skolor, visar ny forskning vid Göteborgs universitet. Skolor som inte har samma framgång kännetecknas snarare av bristande samordning och föränderlighet.

[Skolledaren]

Universitet i Norden kraftsamlar mot extremism

[2017-01-28] Flera universitet i Norden ska inleda ett samarbete för att möta behovet av mer kunskap om extremism. - Det finns relativt lite forskning om radikaliseringsprocesser både i Sverige och internationellt.

[Sveriges Radio]

Poor reading skills in Nordic countries link to poor health

[2017-01-22] Many residents of the Nordic countries cannot read and comprehend texts relating to their health.

[ScienceNordic]

Jämlikhet kräver ny klassanalys

[2017-01-20] Ledare 170120 | Ett utdrag från tidningen Social-Demokraten 11 juni 1886: Den sociala revolution vi afse, skall ha till följd alla klass-och ståndsskillnaders utjämnande.

[Ny Tid Göteborgsområdet]

Skolministeriet: Pedagogikprofessorn som bad om ursäkt

[2017-01-20] Om 1990-talets pedagogiska idéer. Jonas Linderoth är professor i pedagogik och har varit delaktig i att sprida dem. Nu vill han ge upprättelse till lärare som berättar och instruerar. UR. Här finns inget ljud Här finns inget ljud.

[Sveriges Radio P1]

More Sprints in Top-Class Football Necessitates New and Individualised Training Routines

[2017-01-18] 11:06 Today’s top-class football is characterised by more short sprints than in the past.

[Informations Dienst Wissenschaft]

Mange i Norden leser så dårlig at det kan gå på helsa løs

[2017-01-18] Mange innbyggere i de nordiske landene greier ikke å lese og forstå tekster som har med egen helse å gjøre.

[Forskning.no]

"Det krävs ett annat sätt att tänka"

[2017-01-14] Västergötlands tränarsymposium fortsatte på lördagen. På morgonen höll Nathalie Barker-Ruchti en föreläsning om att tjejer slutar med sin fotboll tidigt. Den stora jakten på talanger var ett av problemen som togs upp.

[Skaraborgs Allehanda]

Fullsatt på världspremiär för nytt träningspass

[2017-01-14] När fitnessföretaget Les Mills på lördagen släppte sitt hundrade bodypump sägs det att över en miljon människor i 100 länder svettades till exakt samma koreografi. Bland dem fanns 100 personer på Nordic Wellness i Halmstad.

[Hallandsposten]

Intellectual genocide in the making?

[2017-01-10] Intellectual Genocide in the Making?: The Strong and Pervasive Evidence of Ethnic Inequalities in Ethiopia By Prof.

[Ethiomedia.com]

Stor enkät: Viktigaste åtgärden för ökad likvärdighet

[2017-01-10] Hur ska den minskande likvärdigheten åtgärdas? Skolvärlden ställde frågan till tio personer i skolans värld. 1) Är det ett problem att likvärdigheten minskar i svensk skola (som Pisa hävdar)?

[Skolvärlden]

Experterna: Så kan vi minska skolgapet

[2017-01-10] De svenska Pisa-kurvorna pekar svagt uppåt. Men samtidigt ökar gapet mellan hög- och lågpresterande elever precis som skillnaderna mellan elever med olika socioekonomisk bakgrund.

[Skolvärlden]

Viktigare vara tränad än ostressad

[2017-01-10] Akademikern. Känner du dig ofta jäktad på jobbet? Om du har bra kondition får stressen inte samma negativa effekter som för den som är otränad, enligt ny forskning. Foto: mostphotos.

[Akademikern]

Opinion: Junior cycle reforms are a badly needed corrective

[2017-01-09] Ireland’s high place in international rankings doesn’t negate need for overhaul Children return to school today after the Christmas break and for many of those in third year the mock Junior Certificate exams are only weeks away.

[Irish Times]

"Lite träning är bättre än ingen träning"

[2017-01-04] Att träna med app kan vara ett bra sätt att komma igång, ett alternativ för den som har lite tid eller ett komplement för den som vill variera sin träning huvudsaken är att man rör på sig.

[Göteborgs-Posten]

En av tre svenskar går på diet - LCHF lockar flest

[2017-01-03] Var tredje svensk följer en diet och lågkolhydratdieten LCHF lockar flest. Det visar en undersökning som Inizio gjort för Svenska Dagbladets räkning.

[SVT Nyheter]

When ignorance is no bliss for the young

[2016-12-27] It never ceases to amaze me how in Malta we seem to give more importance to issues relating to some minorities, but fail to focus intensely on one

[Times of Malta]

Janerik Larsson: Det handlar om ledarskap, inte om politik

[2016-12-21] A tt SSU erkänner värdet av att medborgarna har makten att välja skola är välkommet, och deras idé om att försöka minska segregationen genom att förändra urvalet är klok. Så heter det på Dagens Nyheters ledarsida idag.

[Svenska Dagbladet]

"Nyttiga" kosttillskott kan skada din kropp

[2016-12-20] Fler och fler väljer att äta kosttillskott. Detta trots att forskning visar att det har försvinnande liten effekt och kan vara direkt skadligt.

[Expressen]

Samsyn i skolan ger bra resultat

[2016-12-20] Enligt den senaste Pisa-undersökningen ökar klyftorna i Sverige mellan olika skolor och olika elevgrupper. Skolornas arbetssätt kan ha större betydelse än elevernas bakgrund, visar ny forskning från Göteborgs universitet.

[Dagens Nyheter]

Oi! Dancing boy!

[2016-12-19] Balettdansören David Lagerqvist om pressen bakom kulisserna, att leva upp till omänskliga ideal och kärleken till dansen som gör att han aldrig ger upp. Begreppet finkultur myntades under 70-talet av sociologen Harald Swedner.

[Bon]

Who makes us think as we do about education

[2016-12-19] ”We have been allocated 8.4 million Swedish crowns from the Swedish Research Council to investigate the influence of international agencies on the educational sector,” says Daniel Pettersson, docent of Pedagogy at the University of Gävle.

[MyNewsdesk]

Experten: Mer förskoletid kan vara bra

[2016-12-19] Nu erbjuder fler kommuner ökad förskoletid för syskon. Är det en orimlig service för "lyxföräldrar" eller större flexibilitet?

[Göteborgs-Posten]

Vitamintillskott kan göra mer skada än nytta

[2016-12-19] Olika typer av vitamintillskott finns till för dem som känner att de annars inte får i sig tillräckligt med vitaminer. Men forskning visar att de snarare kan göra mer skada än nytta.

[SVT Nyheter]

"Barnen går miste om en god start"

[2016-12-13] För att lyfta Göteborgs förskolor till en nivå där läroplanen kan uppfyllas krävs både större resurser och en mer central organisation. Förskolan fortsätter att vara ett problemområde för Göteborg.

[Göteborgs-Posten]

Alla blir aktiva i framtidens klassrum

[2016-12-12] Eleverna på LBS Kreativa gymnasiet i Göteborg är helt uppslukade av att lösa matteuppgifter i den nya salen. Är ALC - Active Learning Classroom - en lärmiljö för framtiden? Mycket tyder på det.

[Lärarnas Nyheter]

Svettigt samarbete

[2016-12-12] I augusti 2015 inleddes samarbetet mellan Göteborgs universitet, Chalmers och Sveriges Riksidrottsförbund.

[Spionen]

Polisen: "Ovanligt att så många är inblandade"

[2016-12-09] Polisen kan inte uttala sig om vad som ligger bakom det bråk som uppstod på Birger Sjöberggymnasiet i vid lunchtid torsdags, då ett par elever fick uppsöka vård för lindriga skador. Tre personer är fortfarande misstänkta för grov misshandel.

[TTELA]

Allt större klyftor mellan skolorna | Arbetet

[2016-12-09] Foto: Henrik Montgomery/TT OJÄMLIK SKOLA. Skillnaderna i skolresultat mellan elever med olika socioekonomisk bakgrund växer. I ett samhälle där klyftorna har ökat är boven det fria skolvalet, enligt flera forskare.

[Arbetet]

Trots Pisa-lyftet: "Klyftorna är skadliga"

[2016-12-07] Eleverna lyfter sig tydligt i framförallt läsförståelse och matte men att ojämlikheten i svenska skolan ökar "ganska dramatiskt" oroar.

[Göteborgs-Posten]

Pisaresultatet glädjer och oroar

[2016-12-06] Resultaten i den nya Pisaundersökningen är ett mycket efterlängtat - men lite oväntat - lyft för den svenska skolan. Och oron för den fortsatt dåliga likvärdigheten är stor.

[Lärarnas Nyheter]

Likvärdig skola handlar om organisation - oavsett elevers bakgrund

[2016-12-06] De svenska skolresultaten har blivit bättre i den senaste Pisa-undersökningen, men likvärdigheten mellan skolorna har blivit sämre och skillnaderna mellan olika skolors resultat ökar.

[Forskning.se]

Pisa har betydelse för politisk debatt

[2016-12-06] På tisdag kommer Pisa-undersökningen som visar elevers kunskaper i läsförståelse, matematik och naturvetenskap. Den senaste mätningen från 2013 visade på katastrofsiffror för svensk skola och kom att prägla mycket av valrörelsen året efter.

[Expressen]

Pisa visar inte hela bilden

[2016-12-06] Pisa-resultatet kommer att omtalas som stabila fakta av både politiska och kommersiella aktörer. Men den typen av påståenden är problematiska, skriver Sverker Lindblad och Daniel Pettersson.

[Göteborgs-Posten]

Professorn som lovordar dataspelen

[2016-12-02] Att Liss Kerstin Sylvén skulle bli professor i något med språk fanns inte i framtidsplanen för unga Liss Kerstin. Men sedan blir det som det blir ibland, att tillfälligheterna är de som styr.

[Bohusläningen]

Grundskoleelever saknar grundläggande mattekunskaper

[2016-12-02] Många svenska elever saknar kunskaper i de mest grundläggande räknesätten i matematik, enligt en ny forskningsrapport.

[Lärarnas Nyheter]

Forskaren varnar: Svenska elever saknar baskunskaper i matte

[2016-11-30] Glädjen över Timss-undersökningens resultatvändning varade kort. Nu slår forskaren Madeleine Löwing larm om att svenska elever saknar grundliga baskunskaper i matematik.

[Skolvärlden]

De grundläggande matematikkunskaperna saknas

[2016-11-30] Enligt en ny forskarrapport från Göteborgs Universitet så saknar många elever och lärare även de mest grundläggande räknesätten i matematik.

[SVT Nyheter Väst]

"Sprängde föreställningen om vad som var möjligt"

[2016-11-30] När ekonomin störtdök under finanskrisen påverkades den knappt och när konjunkturen kom tillbaka expanderade den starkt. Skönhetsindustrin är en bransch som tar allt mer av vår uppmärksamhet och köpkraft i anspråk.

[Borås Tidning]

Utbildningsministern: Timss-resultat en arbetsseger för lärarna

[2016-11-29] Så kommenterar politiker och forskare resultatet från Timss-undersökningen som presenterades på tisdagen.

[Lärarnas Nyheter]

Partier vill inte ha äran för lyftet

[2016-11-29] Satsningar på lärarnas kompetens pekas ut som en orsak till det förbättrade matteresultatet. - Detta är en arbetsseger för lärarna och eleverna, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

[Sydsvenskan]

Lärarsatsningar kan ha haft effekt

[2016-11-29] Den nuvarande regeringens politik har inte påverkat resultatet i dagens internationella skolmätning. Däremot kan tidigare års satsningar på fortbildning av lärare haft effekt, enligt experter.

[Norrbottens-Kuriren]

Partier vill inte ha äran för lyftet

[2016-11-29] Satsningar på lärarnas kompetens pekas ut som en orsak till det förbättrade matteresultatet. - Detta är en arbetsseger för lärarna och eleverna, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

[Helsingborgs Dagblad]

Dataspel bra för språket

[2016-11-28] Sitter dina barn mycket framför datorn och spelar datorspel? Det behöver inte vara en dålig sak. Nu får de en professors ord på att spelandet ger chans till stora framsteg i engelska.

[Nya Wermlands-Tidningen]

Isabella Lövin (MP) om krisen i partiet

[2016-11-26] I våras bröt en konflikt ut i Miljöpartiets riksdagsgrupp. Konflikten, som bland annat handlar om vad partiet kan och bör gå med på i regeringsställning, har blivit alltmer infekterad.

[Sveriges Radio P1]

De som stör får stöd

[2016-11-25] När stödet sätts in för att skapa arbetsro i klassen, och dessutom förutsätter en diagnos - då är det inte konstigt att flickor blir utan. Åtgärdsprogram är nästan dubbelt så vanligt bland pojkar som bland flickor.

[Lärarnas Nyheter]

Mattesatsning löser inte problemet

[2016-11-25] En halv miljard kronor har avsatts för Matematiklyftet - en satsning för att förbättra matematikundervisningen i den svenska skolan. Frågan är dock hur långt det räcker. Det här kommer inte att lösa problemet.

[Upsala Nya Tidning]

Educación y globalización después del Brexit y Trump, a debate en Zaragoza

[2016-11-23] La globalización y educación después del Brexit y de la elección como presidente de Estados Unidos de Donald Trump será uno de los asuntos sobre los

[El Periódico de Aragón]

Borde inte få vara fler än 15 i småbarnsgrupper

[2016-11-23] Pedagogikprofessor Ingrid Pramling Samuelsson betonar vikten av fler faktorer än antalet barn för att en barngrupp ska fungera. Men för små barn är det viktigt att hålla nere antalet personer de ska förhålla sig till under dagen.

[Lärarnas Nyheter]

Sätt tidstjuven i utvisningsbåset

[2016-11-22] Eleverna rör sig alldeles för lite på idrottslektionerna. Lärarna måste höja tempot rejält, tycker forskaren Anders Raustorp och ger tips om hur det kan gå till.

[Lärarnas Nyheter]

Det behövs en saklig pedagogisk debatt

[2016-11-22] Jonas Linderoth efterlyser en återupprättelse av den undervisande lärarrollen. Och vill se en konstruktiv dialog om skolans svåra utmaningar, snarare än en akademisk vendetta

[Pedagogiska magasinet]

Det behövs en saklig pedagogisk debatt

[2016-11-22] Jonas Linderoth efterlyser en återupprättelse av den undervisande lärarrollen. Och vill se en konstruktiv dialog om skolans svåra utmaningar, snarare än en akademisk vendetta.

[Pedagogiska magasinet]

Vill du att ditt barn ska få höga betyg? Leta efter en stark rektor och lärare som vill samarbeta

[2016-11-22] Vill du att ditt barn ska få höga betyg? I så fall ska du leta efter en skola med en stark rektor och lärare som har lätt att samarbeta.

[Nerikes Allehanda]

Kontaktinformation

Torsten Arpi, kommunikatör

E-post:
torsten.arpi@gu.se

Telefon:
031-7862161, 0768-581187
Fax:
031-7862242

Besöksadress:
Västra Hamngatan 25, Göteborg [karta]

tidningar
Sidansvarig: Torsten Arpi|Sidan uppdaterades: 2014-10-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?