• Förlängt stöd för underhåll av databas vid Göteborgs universitet

[2017-09-25] Vetenskapsrådet har tagit beslut om att stödja svenska forskningsinfrastrukturer med cirka fyra miljarder kronor. Forskningsdatabasen UGU är en av databaserna som nu får fortsätta som en del av den nationella forskningsinfrastrukturen minst åtta år ytterligare.

• Saudisk delegation på Pedagogen som del i arbetet med läroplan för de yngsta

[2017-09-25] En saudisk delegation från bland annat det nationella utbildningsministeriet fick under ett par septemberdagar ta del av det senaste från forskningen vid Göteborgs universitet vad gäller bland annat sambandet mellan förskolekvalitet och barngruppsstorlek, naturvetenskap i förskolan samt barns matematiklärande. Detta som en del i arbetet med att kunna skriva fram en läroplan för åldrarna 0-6 år.

• Barns skolgång och framtidsutsikter villkoras under asylprocessen

[2017-09-20] I en osäker livssituation kan skolan utgöra en fast och trygg plats för asylsökande barn. Särskilt central är lärarens roll för hur barnen tas emot i skolan och för de förutsättningar som skapas för barnen i skolvardagen. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

• Skillnader i genomslag för tidiga betyg och tidiga nationella prov

[2017-09-18] Svenska lärares arbete har under de senaste decennierna alltmer kommit att präglas av bedömningar och tester av elever. Betyg i lägre årskurser och fler nationella prov har införts. Men en studie vid Göteborgs universitet visar hur delar av undervisningens och skolans syften och mål därmed riskerar att gå förlorade.

• Nya doktorander på plats i forskarskolan i utbildningsvetenskap

[2017-09-15] Sedan starten 2005 har 63 doktorander disputerat vid Forskarskolan i utbildningsvetenskap vid Göteborgs universitet. I slutet av augusti var det utbildningsstart och internat för de nio nya doktorander som antagits efter att 83 ansökt.