• Forskning kan minska antalet medicinska incidenter vid långlöpning

[2017-05-17] Världens största löpartävlingar har även en medicinsk dimension. Trots i allmänhet goda förberedelser sker medicinska incidenter, som hjärtstopp. Kan detta förebyggas och i så fall hur? Forskare, ihop med de medicinskt ansvariga för några av världens största löpartävlingar, diskuterar frågan nu på fredag, dagen före Göteborgsvarvet.

• Nysläppt bok om skolan som brottsplats

[2017-05-16] Skolan är den plats där ungdomar i Sverige oftast blir utsatta för våld eller utsätter andra unga för samma sak. Den nyutkomna boken "Brottsoffret i skolan. Professionellas berättelser om ungdomars utsatthet" bygger på fallstudier med fokus på grundskolepersonal. De tre författarna Johannes Lunneblad, Ylva Odenbring och Thomas Johansson presenterade boken vid ett seminarium i början av maj.

• Stenkoll på rörelsemönster

[2017-05-12] - Vi akademiker måste bli mer praktiska, säger idrottsdoktoranden Dan Fransson som lever som han lär och flera gånger i veckan åker till Borås för träningspass med Elfsborgs topplag. I höst leder han för andra gången landets enda universitetskurs i matchanalys.

• Ger förskollärarstudenter bok av Pedagogenforskare

[2017-05-11] Lärarförbundet har valt att ge sina studentmedlemmar en specialutgåva av boken "Förskollärarkompetens i förändring" när de inom kort tar sin förskollärarexamen. Boken - skriven av de tre professorerna Sonja Sheridan och Pia Williams vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande samt Anette Sandberg vid Mälardalens högskola - anses vara den bästa för att ge medlemmarna en bra start i arbetslivet.

• Stort intresse för kvalitetsbedömning i förskolan

[2017-05-05] Vid en konferens på Pedagogen i slutet av april presenterades resultat från kvalitetsbedömningar på deltagande förskolor inom försöksverksamheten med övningsförskoleområden, något som bedrivs inom Förskollärarprogrammet vid Göteborgs universitet.